• Početna>
  • Vesti>

Studentski protest: “Međunarodno pravo umrlo, naše poverenje izigrano”

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici su održali performans u vidu sahrane, u kojem su izrazili nezadovoljstvo povodom uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i odluke kosovske Skupštine o formiranju vojske Kosova.

Povorka koja je krenula od studentske menze, gde su studenti prethodno bili okupljeni, put je završila ispred zgrade UNMIK-a i OEBS-a.

Simbolično, u 12:44 studenti su upriličili sahranu Međunarodnog prava, Povelje ujedinjenih nacija, Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Nemanja Biševac, student prorektor je tom prilikom kazao da su današnjim performansom pokazali da međunarodni akti više ne postoje.

“Ovim performansom odnosno sahranom kojom smo pokazali da danas za Srbe na Kosovu i Metohiji, ovi međunarodni akti i dokumenta više ne postoje. Ovom prilikom sahranili smo Međunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih nacija iz 1945. godine, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine kao i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova” rekao je Biševac.

Predsednik SKONUS-a Milan Savić rekao je da je ovo je još jedan od studentskih performansa koji je sproveden u cilju akcije negodovanja i protesta protiv taksi koje je uvela Priština te da je njihovo poverenje izigrano.

“Ovo je još jedan od studentskih performansa koji sprovodimo u cilju akcije negodovanja i protesta protiv taksi koje su nam uvele vlasti u Prištini a i ovog poslednjeg donošenja zakona o kosovskoj vojsci. Ovim danas pokazali smo da su nas Međunarodna zajednica, svi faktori mira i stabilnosti u svetu i Evropi izdali, odnosno da su izdali naše poverenje koje su pokušavali da od 1999. godine izgrade sa nama. Svi znamo da Rezolucija 1244 kaže da se na Kosovu i Metohiji mora demilitarizovati sve oružane snage, tako da naše jedinice mogu da se vrate. Ne samo da se nakon 20 godina to nije desilo već vidimo da te nelegalne formacije, koje su palile naša ognjišta, danas dobijaju svoj zakonski okvir za svoje postojanje odnosno postaju kosovska vojska. Mi ovim hoćemo da pokažemo svetu i međunarodnoj zajednici da nas ne možete više varati jer vidimo da vašu pomoć više ne možemo da očekujemo  a jedino što nam ostaje je da očekujemo od naše zemlje da nas zaštiti. Mi smo zastavama pokazali našu nacionalnu pripadnost, pokazali koja je vojska naša vojska i koju zemlju gledamo da nas zaštiti” zaključio je Savić.

   

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još