Sabahajdin Cena takođe pred Specijalnim sudom

Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, takođe je dobio poziv za saslušanje od Specijalnog suda, prenosi Gazeta Express. Od nedavno, javnosti su poznata imena šestoro lica koja su dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda. Pored njih šest, bivši poslanik „Demokratske lige Dardanije“ u Skupštini Kosova, Gani Geci, saslušan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji, dok je bivši borac OVK Astrit Šabani, trenutno na odsluženju zatvorske kazne, ispitan 8. decembra u zatvoru.

Cena je potvrdio da je dobio poziv u saopštenju koje je poslato medijima, prenosi Gazeta Express.

„Osećam obavezu da vas obavestim da sam primio pozivnicu da se pojavim 14. januara 2019. u Kancelariju specijalnog tužioca povodom mojih aktivnosti i učešća u OVK. Tokom rata bio sam aktivan član OVK u svojstvu direktora Javne civilne direkcije u operativnoj zoni Paštrik,“ naveo je Cena.

Izjavio je i da će uskoro odgovoriti na poziv Specijalnog suda.

„Verujemo u ispravnost našeg oslobodilačkog rata i njegovih vrednosti koje niko ne može da dovodi u pitanje, ne postoji razlog za izbegavanje pravde i bićemo dostupni svakom pozivu za otkrivanje istine,“ stoji u saopštenju bivšeg „OVK“ borca iz Orahovca.

Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

  1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
  2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, biće ispitan 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
  4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.
  5. Nazif Mehmeti, Kapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanje od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
  6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Pozvan je da se pojavi na saslušanje 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  7. Remzi Šalja, komandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv.
  8. Safet Sulja, „pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka.

 

Izvor Gazeta Express/KoSSev

Comments

Pročitaj još