Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku

Iz Beograda stižu oštre reakcije nakon što je kosovski parlament jednoglasno izlasao tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković kaže da je današnjim glasanjem u Prištini umrlo međunarodno pravo.

“Oni koji su doprineli tome da međunarodno pravo nestane više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, ranije su izmišljali i konstruisale događaje poput Račka ne bi li opravdali kršenje međunarondog prava, danas to ni ne rade više”, istakao je Selaković.

To čine, kaže, SAD, Britanija, Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koja je prihvatila formiranje vojske Kosova i sponzorisala kosovsku nezavisnost.

“Moramo da ponavljamo na svakom mestu i da budemo svesni da je rezolucija SB 1244 iz 1999. jedini važeći međunarondi pravni akt kada je u pitanju Kosovo i Metohija i tretiranje prisustva oružanih snaga. Onima koji promovišu secesiju Kosova to više nije ni važno”, napominje Selaković.

Gojković: Brutalno kršenje rezolucije 1244 

Predsednica Narodne skupštine Maje Gojković navodi da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju vojske Kosova predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244.

Dodala je i da je odluka u direktnoj suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

“Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu parlamenta.

Ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM, zaključila je Gojkovićeva.

Petković: Manje bezbednosti za Srbe 

Pomoćnik direktora Kanelarije za KiM Petar Petković kaže da ono što se dešava u Prištini znači više oružja i oklopnih vozila od SAD, a manje prava, hrane i bezbednosti za srpski narod.

Prema njegovim rečima, u tački 16 rezolucije 1244 stoji da su jedino međunarodne oružane snage te koje mogu da koriste naoružanje i vojnu opremu na Kosovu.

“Stoji i da je dužnost Kfora da nadgleda i vrši inspekciju nad objektima ukoliko se utvrdi da se u njima događaju vojna dešavanja. To se godinama dešava. Niko ništa ne predzima”, napominje Petković.

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže da Beograd na političkom planu ništa bitno ne treba da menja, jer Srbija sada jača, dok Priština slabi.

 

Izvor:  RTS

 

Comments

Pročitaj još