Mediji u svetu o kosovskoj vojsci

Svetske agencije prenele su vest iz Prištine o usvajanju zakona o formiranju kosovske vojske, a italijanska Ansa navodi da su tu odluku otvoreno podržali SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje.

Britanski “Rojters” ukazuje da su SAD ovaj potez okarakterisale kao “istorijski”, ali da ga je NATO Alijansa kritikovala.

Ansa navodi da su poslanici kosovske skupštine brzo izglasali tri zakona kojima se menja mandat Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) iz civilnog u vojni, bez promene imena ovih snaga.

Odluku Prištine otvoreno su podržali SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje, uz ocenu da sada nije odgovarajući trenutak i da bi sve trebalo da bude izvedeno uz neophodne ustavne amandmane, piše Ansa.

“Rojters” ističe da se sve to događa nedelju dana nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila da bi taj potez mogao da izazove vojnu intervenciju Beograda.

Agencija naglašava da se Srbija snažno protivi ovom potezu i podseća da je Beograd upozorio da bi formiranje tzv. kosovske vojske moglo da destabilizuje Balkan.

I ruska agencija “TAS” prenela je da je parlament nepriznate republike Kosovo odobrio stvaranje vojske na sednici, ističući da u glasanju nisu učestvovali članovi Srpske liste.

“TAS” prenosi i da su nakon usvajanja zakona kosovski lider Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj čestitali poslanicima i građanima Kosova.

Agencija prenosi da je Beograd veoma zabrinut zbog planova Kosova i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Podseća i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su planovi Kosova o formiranju oružanih snaga u pogrešno vreme te da bi mogli da podriju stabilnost i naškode perspektivi članstva Kosova u NATO.

“Skupština u Prištini odobrila vojsku, Beograd se protivi”

Američka agencija “Blumberg” izvestila je o usvajanju zakona za formiranje tzv. vojske Kosova, naglašavajući da Srbija to vidi kao prepreku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Agencija navodi da su današnjim glasanjem zaobiđene primedbe predstavnika Srba u kosovskoj skupštini, koji su ranije blokirali pokušaje izmene kosovskog ustava, koji ne predviđa regularnu vojsku.

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, podseća Blumberg i dodaje da obe strane treba da razreše sporove da bi se kvalifikovale za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe se podseća da je srpska premijerka Ana Brnabić upozorila da bi te jedinice mogle biti upotrebljene protiv srpske manjine na Kosovu, što bi moglo da izazove odgovor Beograda.

Priština prkosi Srbiji i NATO-u, konstatuje “Njujork tajms” povodom odluke Prištine o stvaranju vojske.

List navodi da su se tome protivili NATO i Srbija, koja je poručila da će to predstavljati pretnju miru u balkanskom regionu, koji još nosi ratne ožiljke.

Američka agencija Asošijeted pres prenela je kao hitnu vest (“alert”) da je Srbija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog odluke Kosova da formira vojsku.

Zatim je u široj vesti takođe pod oznakom hitno prenela izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je formiranje vojske “najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda”.

AP podseća da je NATO bombarovao Srbiju 78 dana 1999. godine kako bi “zaustavio njen obračun sa albanskim separatistima”, kao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. što Srbija ne priznaje.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još