• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj predstavio ambasadorima nacrt „konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, objavio je juče na svom Fejsbuk profilu da je ambasadorima zemalja kvinte predstavio nacrt sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Do ove inicijative je došlo nakon više propalih pokušaja da se u Skupštini Kosova usvoji predlog pregovaračkog tima vlade, kao i rezolucija opozicije o dijalogu sa Srbijom.

Evo šta je saopštio Ramuš Haradinaj posle sastanka:

„Danas sam, pred ambasadorima zemalja Kvinte i šeficom Kancelarije EU, predstavio prvi nacrt pravno-obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma između Republike Kosovo i Republike Srbije. Ovaj nacrt dokumenta je prateći dokument za postojeći proces dijaloga, kao i aspekte koji se odnose na ubrzanje ovog procesa.

Glavni pregovarač za tehnički dijalog, Avni Arifi, predstavio je poglavlja koja će za nas biti glavni parametri sporazuma, koji će otvoriti put normalizaciji između Kosova i Srbije. Nacrt dokumenta sa pratećim aneksima takođe je dostavljen svim nosiocima institucija i šefovima svih političkih subjekata.

U narednim danima i nedeljama, o ovom nacrtu dokumenta će se raspravljati sa svim stranama u našem društvu kako bi došli do završnog dokumenta u koji će biti uključena svačija ekspertiza,“ napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Pregovori između Beograda i Prištine u zastoju su već duže vremena. Poslednji sastanak održan 8. novembra bio je neuspešan, a Vučić je sa tog sastanka poručio da niko neće ići u Brisel dok Priština ne ukine porez na uvoz robe iz Srbije koji je u tom trenutku još uvek iznosio 10 odsto od ukupne vrednosti robe.

Nakon tog događaja, odnosi dve strane dodatno su eskalirali nizom političkih poteza, ali i najava iz Prištine. Prvo je Priština podigla carine na uvoz robe iz Srbije i BiH na 100 odsto, zatim je usledila akcija hapšenja četvorice Srba koje Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči da su saučestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića. Jedan od osumnjičenih, za kojeg se kasnije ispostavilo da se radi o potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću je izbegao hapšenje nakon čega je viđen u Srbiji kada je predvodio delegaciju političkih predstavnika kosovskih Srba na sastanak u Predsedništvu. Najzad, Priština je ovih dana najavljivala nove mere protiv Srbije, ali je na ovonedeljnom sastanku vlade ipak odlučeno da se odloži izglasavanje tih mera kako bi videli da li će Srbija prestati sa „agresivnim potezima“.

U međuvremenu je Haradinaj optužio visoku predstavnicu Evropske unije Federiku Mogerini da je ona uništila dijalog „koji je imao za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pretvorivši ga u dijalog o teritoriji, granicama ili razmenama“, da bi odmah potom, srpski predsednik Aleksandar Vučić stao u njenu odbranu. Mogerini nije kriva za dijalog – krivci mogu da budu Beograd i Priština, rekao je juče iz Abu Dabija.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još