• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Svečna akademija “Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918. Jedini put”

Povodom sto godina od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu,  Dom kulture „Gračanica“ i Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici organizuju svečanu akademiju “Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918. Jedini put”

U programu učestvuju: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Akademija će biti održana u Domu kulture „Gračanica“ u ponedeljak 17. decembra 2018. godine u 12 časova.

Pre početka Svečane akademije u 11:30 u Galeriji Doma kulture biće otvorena izložba fotografija „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914– 1918.“.

Izložba je podeljena na dve celine. Prvi deo sadrži fotografije ratnog reportera Riste Marjanovića i Ratnog albuma 1914–1918. potpukovnika Andre Popovića koje prikazuju povlačenja kralja, vlade, vojske i naroda preko Kosova i Metohije.

Drugi deo izložbe sadrži fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata koji su rođeni na Kosovu i Metohiji ili su na Putu patnje kroz njega prolazili. To su jedinstvena svedočenja o ratnim stradanjima naroda i vojnika.

Pokrovitelj  akademije  je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još