• Početna>
  • Vesti>

Unija žena sa Kosova i Metohije protiv prištinskih taksi

Unija žena sa Kosova i Metohije danas je održala miran protest povodom uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Verica Ćeranić direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Kosovska Mitrovica, u ime Srpske liste, uputila je apel međunarodnoj zajednici da utiče na Prištinu da ukine odluku o povećanju takse.

“Drago mi je da smo na ovom skupu i svi zajedno sa istim ciljem pošaljemo poruku iako smo žene nežnijeg pola imamo volju i želju da svoj život i živote naših porodica uzmemo u svoje ruke i poručujemo da je ovo neljudska i sramna odluka Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije. Ovde smo da pokažemo Međunarodnoj zajednici da su sprske žene jake, hrabre, odlučne i da imaju cilj da se suoče sa problemima uvažavajući druge i pošstovati prava na život” rekla je Ćeranić.

 

Upravnica KBC Kosovska Mitrovica Danica Radomirović istakla je da ukoliko mere ostanu na snazi, rezerve lekova, sanitetskog materijala i nedostatak kiseonika mogu da ugroze rad zdravstvenih ustanova, jer centar pruža usluge gotovo najvećem delu stanovništva ne samo na severu Kosova i Metohije već i južno od Ibra.

“Nerazumna i etnički motivisana odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, direktno je uperena prema najosetljivijoj oblasti – zdravstvu, a time i prema najugroženijem delu stanovništva, a to su deca, trudnice, hronični, teški bolesnici, ali i svi građani čije lečenje zavisi od KBC Kosovska Mitrovica” istakla je Radomirović.

Potpredsednica Srpske liste Vinka Radosavljević predložila je pokretanje inicijative, dogovorene sa Unijom žena sa Kosova i Metohije, da se pismom i peticijom, koju bi potpisao veliki broj žena sa Kosova i Metohije, obrate prvoj dami SAD Melaniji Tramp i zatraže pomoć.

“Želim da vam predložim da se pismom i peticijom koju bi potpisali što više srpskih žena sa Kosova i Metohije obratimo najmoćnijoj ženi sveta, prvoj dami Amerike Melaniji Tramp. Ukoliko potpiše peticiju onoliko nas koliko je bilo na maršu žena, u šetnji koju smo održali pre nekoliko dana, mislim da bi to bila snažna poruka i vapaj koji bi mogao da naiđe na razumevanje. Mislimo da je ovo plemenit cilj i želimo da verujemo da bi ovakvo naše obraćanje i vapaj bespomoćnih, mogao da naiđe na razumevanje, zainteresuje gospođu Tramp za nepravdu i anticivilizacijske uslove kojima odrastaju i žive naša deca” zaključila je Radosavljevićeva.

  

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još