• Početna>
  • Vesti>

Spremaju se za formiranje vojske, ali ne odustaju od dijaloga

Vlasti u Prištini nisu menjale plan. Sutra će u 10 časova staviti na dnevni red skupštinskog zasedanja tri nacrta zakona i u završnoj raspravi očekuju njihovo usvajanje. Istovremeno, potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj poručuje da će, posle usvajanja zakona o vojsci, dijalog sa Beogradom biti sledeća važna tema i da treba ozbiljno pristupiti tom pitanju.

Pred poslanicima kosovske skupštine biće predlozi zakona o kosovskim bezbednosnim snagama, zakona o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama i zakonu o ministarstvu odbrane.

Sva tri predloga zakona su u prvom čitanju, u oktobru mesecu, usvojena uz podršku svih nesrpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Srpski poslanici su tada napustili sednicu, rekavši da transformacija iz bezbednosnih snaga u vojsku nije po zakonu i u interesu žitelja Kosova, te da bi novac koji će biti izdvojen za vojsku bilo bolje upotrebiti u ekonomski razvoj ovog područja.

Institucije u Prištini su u ovaj proces ušle uz podršku Sjedinjenih Američkih Država pa su, u znak zahvalnosti, ovih dana na glavnom trgu i drugim centralnim ulicama u Prištini osvanule američke zastave.

Podrška je juče stigla i od britanskih diplomata u Prištini. Podele ostaju među članicama NATO-a, jer u Alijansi ima država koje smatraju da nije vreme za formiranje vojske i da to pitanje treba postaviti u dijalogu Beograda i Prištine.

Potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj poručio je da će nakon zakona o vojsci, dijalog sa Beogradom biti sledeća važna tema i da Priština treba ozbiljno da pristupi tom pitanju.

Rekao je da kosovski parlament treba hitno da usvoji platformu, odnosno osnovne principe na kojima će počivati mandat pregovaračkom timu za dijalog.

Ljimaj je inače predložen za vođu pregovaračkog tima, u kojem ima mesta i za opozicione predstavnike.

Dosadašnje namere u skupštini da bude izglasan pregovarački tim okončane su neuspelim pokušajima.

Neslaganja vlasti i opozicije mogle bi da budu prevaziđena tako što bi pored Ljimaja, na čelu grupe za dijalog sa Beogradom bio i Špend Ahmeti, predsednik opštine Priština i predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Kosova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još