• Početna>
  • Vesti>

“Međunarodna zajednica ćuti dok su nam osnovna ljudska prava ugrožena”

Povodom taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, i danas je održan protest Srba sa severa Kosova.

Protest je održan ispred kancelarija Euleksa u Severnoj Mitrovici i zgrade Osnovnog suda u ovom gradu.

Građanima se tim povodom obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je poručio da su se danas okupili, kao i prethodinh dana, da pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku Međunarodnoj zajednici.

“Mi nismo danas ovde zbog aplauza, tu smo zbog budućnosti naše dece jer ako mi danas ne budemo ovde, ako se mi ne izborimo, protiv ovakvih katastrofalnih poruka koje dolaze iz Prištine onda će se sutra za ovo boriti naša deca. Ne dozvolimo da naša deca nastavljaju borbu. Pomognimo njima, nama i našoj budućnosti da živimo bolje i lepše uz osnovna ljudska prava a to nije mnogo jer samo tražimo ono što nam pripada. Kao i svih prethodnih dana i danas smo svi zajedno ovde da sa ovog mesta pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da nam je naneto veliko zlo na koje svi ostaju nemi i slepi. Uprkos našim mirnim i dostojanstvenim porukama koji mi mirno šaljemo, oni uporno drže naše uhapšene Srbe kao političke taoce koji nepravedno i bez ikakvog osnova” rekao je Rakić.

Direktor Studentskog centra Jovo Popović je istakao da se drastični i nezabeleženi potezi Prištine odražavaju u svim aspektima osnovnih uslova za nesmetani život i studiranje.

“Jednostrane anticivilizacijske i antihumane mere sa taksama od 100 odsto duboko pogađaju i studente i naš Univerzitet. Studenti umesto da u jeku semestra obavljaju svoje redovne nastave, oni moraju da se bore za osnovna ljudska prava. U prirodi fakulteta i akademskih građana je opredeljenje za dijalog a ne za konflikt, za mir a ne za sukob, za saradnju a ne za izolaciju. Mi ovde danas branimo ne samo akademsku zajednicu već i ljudsko dostojanstvo i univerzalne ljudske vrednosti, slobodu, pravdu i istinu. U objektima studentskog centra smešteno je 1700 studenata a dnevno se podeli od 4 do 5 hiljada obroka. Svima je jasno da smo bez namirnica i druge robe koja dolazi iz centralne Srbije onemogućeni u pružanju usluga studentima” istakao je Popović.

  

Zorica Keljanović direktor PU “Lane” je istakla da su uvođenjem taksi od 100 odsto na srpsku robu ugrožena prava na detinjstvo svih mališana i dece koja žive na Kosovu.

“Uvođenjem taksi od 100 odsto na srpsku robu ugrožena su prava na detinjstvo i život dece koja žive na prostoru Kosova i Metohije. Nestaju nam zalihe hrane, hemije, derivata je sve manje. Obraćam se sada Evropskoj uniji, Unicefu, toj Međunarodnoj zajednici koja treba da brine o kvalitetu života, gde su oni sada, zašto zatvaraju oči i dozvoljavaju ovu humanitarnu katastrofu, zašto ne utiču na zvaničnike iz Prištine da reše ovu agoniju” rekla je Keljanović.

Privrednik Radoš Petrović je istakao da će se privrednici još više truditi i nastaviti da dopremaju potrebne namirnice.

“Ovde sam da bih vam u ime svih privrednika obećao da ćemo se truditi i naći načine da obezbedimo sve namirnice koje su potrebne srpskom narodu ovde. Moramo da se organizujemo svi zajedno i sami da se branimo jer ako se budemo sami branili stići će nam pomoć i od drugih” rekao je Petrović.

  

Nakon protesta usledila je i mirna protesna šetnja do spomenika Knezu Lazaru.

“Mi ćemo nastaviti da mirnim putem tražimo koliko god dana, meseci, godina bude potrebno da nam vrate sva zagarantovana prava kako bi osigurali miran i stabilan život” zaključio je Rakić.

  

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još