Vulin i Šib o saradnji i bezbednosnoj situaciji na KiM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Beogradu sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i saradnji Srbije i Nemačke u oblasti odbrane.

Vulin je naglasio da je za Srbiju formiranje tzv. vojske Kosova apsolutno je neprihvatljivo i predstavlja opasnost za ceo region te poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Uvođenje taksi u visini od 100 odsto na srpske i na proizvode iz Bosne i Hercegovine, još je jedan akt samovolje predstavnika Prištine, koji predstavlja kršenje regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini, istakao je ministar Vulin i izrazio zabrinutost zbog najave iz Prištine o uvođenju tri nove mere, koje “sigurno neće doprineti smirivanju situacije”, rekao je Vulin, koji je posebno istakao važnost politike koju vode Srbija i njen predsednik i vrhovni komandant, a zahvaljujući kojoj “ostajemo faktor stabilnosti u regionu”.

Ambasador Šib je naglasio zabrinutost Nemačke zbog aktuelnih tenzija između Srbije i Kosova. Rekao je da se nada da će se tenzije brzo prevazići i da će dijalog o normalizaciji odnosa biti nastavljen. Ambasador je ukazao i na to da Nemačka deli stav Evropske unije da takse što pre treba ukinuti. Odao je priznanje dosadašnjem ponašanju zvaničnika u Beogradu i apelovao da srpska strana i dalje sačuva smirenost i promišljenost.

Na kraju sastanka, ministar Vulin i ambasador Šib saglasili su se da je saradnja Srbije i Nemačke u oblasti odbrane dobra i razvijena i da postoji prostor za njeno unapređenje.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još