• Početna>
  • Vesti>

Simić: Dodatnim merama Priština će najdirektinije ugroziti opstanak Srba na KiM

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da će se dodatnim merama Prištine najdirektinije ugroziti opstanak i egzistencija srpskog naroda na KiM. U usijanim glavama u Prištini više ne možete ni da predvidite šta se mota i šta su sledeći potezi koji će ugroziti bezbednost svih na prostoru KiM, a posebno Srba, poručuje Simić.

Igor Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da nije bilo razloga ni za uvođenje takse od deset procenata niti za blokadu distribucije srpskih proizvoda kada je uvedena taksa od sto procenata, pa su to desilo na terenu.

“U onim usijanim glavama u Prištini više ne možete ni da predvidite šta se mota i šta su sledeći potezi koji će najdirektnije ugroziti mir i bezbednost svih na prostoru KiM, a posebno Srba”, kaže Simić.

“Ovo je najava nekih mera koje će najdirektnije značiti da kosovski zvaničnici šalju poruku Srbima, pre svega na severu KiM, da ovde nisu dobrodošli, da nisu dobrodošli u svojim kućama, na svojim imanjima, na svojoj zemlji”, dodao je Simić.

Ukazao je da u ovom trenutku pokušavaju da skrenu pažnju javnosti da takse koje su uvedene blokiraju distribuciju hrane, lekova, repromaterijala za firme i svega onoga što Srbi troše širom Kosova i Metohije.

“To pokazuje koliko je otežan život u ovom trenutku. Sa ovim dodatnim merama najdirektinije će se ugroziti opstanak i egzistencija srpskog naroda, nećete moći da imate najosnovniju slobodu kretanja niti komunikaciju sa rodbinom u centralnoj Srbiji”, naglšava Simić.

Naglašava da će ono što najavljuju iz Prištine značiti i zabranu dolaska zvaničnika iz centralne Srbije na prostor Kosova i Metohije, kao i da bi to bio još jedan udarac smirivanju tenzija na ovim prostorima.

“Ne postoji nijedan zvaničnik Republike Srbije koji je bio na prostoru KiM, a da nije građane pozivao na mir, na suzdržanost, na izbegavanje svih provakcija koje dolaze iz Prištine kako bi se ovde očuvao mir”, tvrdi Simić.

Kako mir nema alternativu, dodaje Simić, ne postoji mogućnost ni da Srbi prihate ugnjetavanje koje će direktno ugroziti njihov fizički opstanak na ovim prostorima.

Zabrana korišćenja dinara bi značila blokadu 

Kada je reč o najavama ukidanje dinara u srpskim sredinama, Simić veruje da bi to značilo blokadu.

“To bi značilo i da je neko u Prištini odlučio da ovde ne bude mir, da ne bude mir ni za Srbe, ni za Albance, ni za bilo koga ko živi na ovim prostorima. To bi bio najdirektniji primer šta je ustvari cilj svih ovih aktivnosti jedostranih poteza Prištine, njihova priča kako je ovo upereno protiv centralne Srbije i zvaničnog Beograda, a ne pritiv Srba na KiM je spinovanje i plasiranje lažnih vesti”, ističe Simić.

Smatra da te mere najdirektije ugrožavaju opstanak običnih ljudi, Srba koji žive na KiM, ali da indirektno pogađaju i Albance.

“Ali imate njihovo nereagovanje, kao da imate nepotpisan sporazum između političke elite kosovskih Albanaca i običnih građana koji su spremni da prećute mere koje štetne čak i za njih ako je to u skladu sa interesima tih političkih lidera”, kaže Simić.

“Nećemo dozvoliti da bilo ko ugnjetava i getoizira Srbe na KiM”

Istakao je da će nastaviti sa protestima, jer neće dozvoliti da bilo ko ugnjetava i getoizira Srbe na KiM.

“Nastavićemo sa mirnim, demokratskim prostestima i pozivamo međunarodne predstavnike, kako one u Prištini tako one u Briselu i svim ostalim mestima, da umesto praznih floskula i nekih anemičnih upozorenja najdirektinije pozovu Prištinu da prekine sa svim jednostranim potezima koji ugrožavaju opstanak Srba na ovim prostorima, ali i podrivaju dijalog u Briselu”, naglasio je Simić.

Kada je reč o najavama forimiranja kosovske vojske, Simić kaže da je Srpska lista pokušavala da iskoristi pravne mehanizme koji postoje, jer je to pitanje koje krši sve međunarodne sporazume – Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 i Briselski sporazum, pa čak i ustav koji su Albanci doneli u Prištini.

“Međutim, tu nema kraja. Vi više nemate pravnu sigurnost za Srbe na KiM, a to se vidi kada govorimo o uhapšenim Srbima koji su pre nekoliko dana izvedeni pred sud u Prištini. Tu je prekršeno sijaset pravnih odredbi – prezumpcija nevinosti tih ljudi, određenje pritvora koje je odlukom Apelacionog suda ukinuto, a ljudi su i dalje u privtoru”, navodi Simić.

Dodao je da su juče imali priliku da čuju i advokate uhapšenih koji ne mogu da nađu opravdanje i logiku ovakvog čina Prištine osim klasičnog pravnog nasilja.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još