• Početna>
  • Vesti>

Promocija zbirke pesama Novice Sovrlića “Zlato Zvečana” u “Akvarijusu”

Knjiga “Zlato Zvečana” autora Novice Sovrlića, biće predstavljena u četvrtak, 13. decembra 2018. godine od 20 časova u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

O Sovrlićevoj zbirci pesama govoriće prof. dr Dragomir Kostić, mr Živojin Rakočević i mr Žarko Milenković.

Stihove iz knjige “Zlato Zvečana” kazivaće pored autora, i glumica Milica Mandić.

Novica Sovrlić, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije, rođen je 1956. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi i radi.

Objavio je zbirke pesama “Zemlja stričeva” (Prosveta, Beograd 1997), “Nisi ista” (NIP Vranjske knjige), “Čitac” (Gradac, Raška 2004) i “Gavranov poljubac” (UKS-DKKiM, Beograd-K.Mitrovica 2016), kao i zbirku pripovedaka “Jelisavetin lakat” (NIP Panorama, Priština-K. Mitrovica, 2010).

Zastupljen je u više zbornika i antologija savremene srpske poezije. Pesme su mu prevođene na poljski, češki, švedski, rumunski, engleski i francuski jezik.

Sovrlić je i član Upravnog odbora i potpredsednik Udruženja književnika Srbije.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i Zlatne značke KPZ Republike Srbije za doprinos u kulturi (2002).

Poslednja u nizu nagrada, “Zlatni Orfej”, dodeljena mu je u maju 2017. godine, u Frakfurtu (Nemačka) – njegova pesnička zbirka “Gavranov poljubac” proglašena je za najbolje poetsko ostvarenje u okviru takmičarskog programa 22. majskih susreta pisaca iz dijaspore i Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još