• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Kosovo nema međunarodnu podršku saveznika za stvaranje vojske

Nakon jučerašnjeg sastanka Saveta Evropske unije, Miroslav Lajčak, ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke, izjavio je da je nekoliko zemalja članica EU iznelo stav da potezi Vlade Kosova nisu u skladu sa međunarodnim pravom. U suprotnosti sa trenutnim sporazumima su i uvođenje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, ali i formiranje voske Kosova, porenosi slovačka agencija TASR.

Upitan o poziciji EU o koracima koje je preduzela Priština, Lajčak je rekao da Brisel ima određene rezerve prema tim koracima.

„U prvom slučaju (takse, pri.red.), visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Fegerika Mogerini, ali i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, nedvosmisleno su pozvali na ukidanje taksi jer tako nešto ne može da se opravda,“ reko je on za TASR.

S druge strane, kada je transformacija KBS u pitanju, Lajčak smatra da je to nadležnost NATO-a. Dodao je da je stav EU po ovom pitanju jasan, a to je da takva pitanja treba da se sprovedu u skladu sa zakonima i Ustavom, te i da moraju da imaju podršku međunarodnih saveznika, što trenutno na Kosovu nije slučaj, smatra on.

„Slovačka podržava sprovođenje reformi i pregovore o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana u skladu s evropskom perspektivom svake od njih. Nažalost, region i dalje ima potencijal za tenzije i stagnaciju, zbog čega EU mora biti čvrsto posvećena,“ rekao je šef slovačke diplomatije u izjavi za TASR.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još