Bivši sudija OVK dobio poziv od Specijalnog suda

Bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), Sokolj (Sokol) Dobruna, govorio je o osnivanju Specijalnog suda koji namerava da istražuje navodne zločine u toku i nakon rata na Kosovu. Sokolja Dobrunu je Specijalni sud pozvao da se javi u kancelarije istog, 12. ovog meseca.

Dobruna ne zna u kom svojstvu je pozvan, da li kao svedok ili osumnjičeni.

„Odredili su mi termin 12. kada treba da se javim. Obratilo mi se je jedno lice koje se predstavilo kao Slovenac i da je radnik tužilaštva Specijalnog suda. Pretpostavljam da mogu da budem ili svedok ili optuženi, ali ne znam zašto sam pozvan,“ rekao je za Pressing sa Leonardom Kerćukinom na T7.

Rekao je da OVK nije vršila zločine, ali da će on da sarađuje sa tim sudom.

„Ne, nije vršila zločine. Razume se da ću da sarađujem, ali u kojoj ravni, u kom svojstvu – ne znam,“ rekao je on.

Ko je Sokolj Dobruna?

Sedamdesetdevetogodišnji Sokolj Dobruna je pravnik po profesiji, a u toku rata na Kosovu 1998-1999. bio je predsednik Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova. U toku rata, na streljanje je osudio Bljerima Kućija – bivšeg ministra, a trenutno poslanika Alijanse za budućnost Kosova.

„Ja sam lično osudio čoveka na streljanje, Bljerima Kućija, bivšeg predsednika Suve Reke. Međutim, po istom zakonu kojim je osuđen, po tom je zakonu o izvršenju krivičnih sankcija koji je u arhivi, oslobođen, dakle, ne ja, već zakon,“ izjavio je Dobruna u jednom intervjuu datom za Kljan Kosova, ranije u toku ove godine.

 

Izvor: Indeks Online/Insajderi/Kossev

Comments

Pročitaj još