Babiš: Priština ne ispunjava svoje obaveze

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Pragu, posle razgovora sa češkim kolegom Andrejem Babišem, da Srbima na KiM preti humanitarna kastrofa i da je potrebno da se region vrati tamo gde je bio pre mera Prištine. Babiš je istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze a da je stav Beograda konstruktivan.

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je iskoristila posetu Češkoj, koja je priznala kosovsku nezavisnost, da predsednika Miloša Zemana i premijera Babiša upozna sa izazovima sa kojima se uočava Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Navela je da je iza Srbije “težak novembar” zbog mera koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH, naglasivši da je Srbima na KiM uskraćena i štampa na meternjem jeziku.

“Nemaju ni slobodu štampe, a najava transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je posebno uznemirujuća činjenica i za Srbiju ali i za regionalni mir. Zamolila sam Babiša da pomogne i utiče u EU na to da se vratimo na pitanja od značaja za jači i perspektivniji region, a ne na podizanje barijera”, rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla, Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa.

“Hajde da se vratimo tamo gde je region bio 5. novembra”, rekla je Brnabićeva.

Babiš je rekao da su razgovarali o Kosovu i napetosti koja je sve jača.

“Kosovo ne ispunjava obaveze i pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ta napetost bude što manja. Smatramo da je pristup Srbije konstruktivan”, istakao je premijer Češke.

 

 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još