• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Cilj Prištine proterivanje Srba sa severa Kosova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenjuje da su nove mere koje najavljuju prištinske institucije usmerene prvenstveno protiv Srba na Kosovu, ali da one neće svakako doneti ništa dobro, ne samo Srbima, već ni Albancima, ali ni celom regionu.

Priština nastavlja sa ispoljavanjem etnički motivisane agresije čiji je “jedini cilj proterivanje Srba sa severa Kosova i dovršavanje njihovog etničkog čišćenja”, rekao je ministar Nebojša Stefanović Tanjugu.

“Nakon skandaloznih ekonomskih mera, koje predstavljaju najgrublje kršenje Cefta sporazuma, oni sada najavljuju nove koje prerastaju u jasno kršenje Rezolucije 1244 SB UN, ali i svih drugih međunarodnih propisa”, istakao je Stefanović.

Navodi da čitav niz poteza, koje prištinske institucije preduzimaju, danas preti da preraste u jedan potpuno novi hibridni rat koji vode protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu.

“Već imamo čitavu medijsku kampanju izmišljotina, poluinformacija i dezinformacija, koje se plasiraju tendenciozno i smišljeno protiv srpskog naroda, iako su prištinske institucije te koje su prekršile sve međunarodne propise, iako su oni brutalno prekršili Ceftu, iako su oni ti koji pokušavaju da urade ono što nikome drugome u regionu ne bi palo na pamet”, kaže Stefanović.

Napominje da prištinske institucije, opsednute svojom namerom da ponize Srbe, ne vide da će ovo naneti štetu i Albancima.

“U ovakvoj situaciji, Srbija ne sme dozvoliti da Srbi budu ponižavani. Ne smemo da dozvolimo da oni budu maltretirani i moramo da nađemo način da na miran i dostojanstven način zaštitimo interese našeg naroda”, ističe Stefanović.

Naš posao je, dodaje Stefanović, da ukažemo celom svetu da ovo jeste etnički motivisan sukob od strane Albanaca i da oni prosto pokušavaju da etnički očiste deo prostora Kosova i Metohije, vodeći ekonomski, politički i medijski rat protiv Srba sa namerom da pokažu da mogu da učine bilo šta, a da će Evropa i svet ćutati na to.

Upozorava da nedostatak hrane, nedostatak lekova i stalna pretnja da će kosovske jedinice zaposesti sever Kosova stvaraju atmosferu u kojoj ne može da se normalno i slobodno živi u Evropi 21. veka.

Stefanović podseća da su se da su se prištinske institucije pokazale kao nesposobne da obezbede prosperitet čak i za Albance koji žive na Kosovu, a kamoli za druge narode.

“Mi očekujemo da EU i čitava međunarodna zajednica reaguju i zaštite pre svega ljudska prava na Kosovu i Metohiji, zaustave ovo nenormalno ponašanje prištinskih vlasti i obezbede poštovanje svega što propisuju rezolucije SB i međunarodno pravo”, zaključuje Stefanović.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još