• Početna>
  • Vesti>

Mogerinijeva još jednom pozvala da se ukine odluka o taksama

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je još jednom Vladu Kosova da opozove odluku o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakla da još veruje u mogućnost da dijalog Srbije i Kosova ima pozitivan ishod u pravno-obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

Federika Mogerini je, posle sastanka šefova diplomatija Evropske unije, rekla da su evropski ministri dali punu podršku nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

Dijalog, međutim, pripada stranama u procesu, a EU je ponudila posredovanje, mesto, savet, ali na njima je da odrede agendu i dubinu razgovora, kao i ishod dijaloga, a ne na članicama EU, rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare.

Ono što je važno za EU i što je jasno od početka – ishod koji bismo pozdravili je da na sveobuhvatan način budu rešena sva pitanja i to kroz poštovanje međunarodnog prava, rekla je Mogerinijeva i naglasila da bi volela da bude bez etničkih podela.

Da budem eksplicitnija – kakva god prilagođavanja dve strane naprave, verujem da neće biti etnički čiste zemlje i, izvinite što koristim taj uzmenirujući izraz. Verujem u multietničnost, šta god bilo rešenje i da može biti obostrano dogovoreno, rekla je Mogerinijeva.

Mogerinijeva je rekla da sada postoje teškoće u dijalogu, koje su velike, podsećajući na odluku Vlade Kosova o tarifama od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Dijalog se odvija u atmosferi poverenja ili barem poštovanja, istakla je Mogerinijeva.

Uverena sam da dve strane mogu ne samo nastaviti dijalog, već i doći do pozitivnog ishoda, što je, da ponovim na njima, ne članicama EU, zaključila je Mogerinijeva.

 

Izvor: RTS / FoNet

Comments

Pročitaj još