• Početna>
  • Vesti>

Advokat Šaranović: Okrivljeni se nalaze u nezakonitom statusu pritvorenika

Advokati  pritvorenih Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića i Marka Rošića , u slučaju istrage o ubistvu Olivera Ivanovića saopštili su da se sednica na kojoj će  Osnovni sud odlučivati o pritvoru , a na osnovu odluke Apelacionog umesto sutra, odlaže za ponedeljak 17. decembar.

Advokat Dragiše Markovića, Dejan Vasić navodi da je to danas saopšteno u Prištini, što je dve sedmice nakon što je Apelacioni sud u Prištini rekao da ne postoji osnovana sumnja da su  oni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

„Apelacioni sud je vratio na ponovno odlučivanje, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, predmet naših klijenata što je neuobičajeno rešenje“ kaže Vasić , ističući da Apelacicioni sud ili ukida ili produžava  pritvor.

„ Smatram da u situaciji  kada i sam Apelacioni  sud nalazi da ne postoji osnovana sumnja da je morao da taj pritvor ukine. Ono što su učinili je vratilo stvar na početak, ali našim klijentima nije ukinuta mera“ rekao je Vasić.

Advokat Negovan Šaranović koji brani Nedeljka Spasojevića kaže da  je sudija za prethodni postupak  „išao na ruku specijalnom tužilaštvu kupujući vreme za pribavljanje dokaza kojih u ovom slučaju očigledno nema“ i  da se okrivljeni nakon sprovedenog postupka koji do sada nije dao rezultate moraju pustiti na slobodu.

Podsetimo, rešenjem Apelacionog suda u prvom stavu pritvorenima je ukinuto rešenje o određivanju pritvora,  ali se u drugom stavu određuje da ostaju i dalje u pritvoru do donošenja nove odluke.

Okrivljeni se sada nalaze u nezakonitom statusu pritvorenika , istakao je advokat Šaranović .

Porodice pritvorenih u slučaju Ivanović izrazile su zabrinutost jer nemaju nikakav kontakt sa njima, a ni telefonski poziv koji su prema pravilima Pritvornog centra u Podujevu očekivali u subotu, nije upućen ni od jednog od pritvorenih, rekla je majka okrivljenog Bojana Rošić.

Advokat Marka Rošića Miro Delević istako je da su ljudska prava prekršena  jer se nije hitno postupilo po rešenju Apelacionog suda, s obzirom da odredbe krivično procesnog prava decidno naglašavaju da su ovakvi slučajevi hitni.

Delević je naveo  da su na sednici za određivanje pritvora apelovali, da se mesna nadležnost Osnovnog suda u Prištini isključi, jer je mesno nadležan Osnovni sud u Severnoj Mitrovici , ali da u odgovoru stoji  bez obrazloženja da je delegiran sud u Prištini.

Advokati će dalje delovati u skladu sa ovlašćenjima koje im daje Zakonik o krivičnom postupku Kosova, odnosno podneće podneske koji seodnose na urgenciju za zakazivanje sednice, istakao je Šaranović.

Advokat Marka Rošića Miloš Delević pozivajući se na Član 185 Zakona o krivičnom postupku, kaže  da sudski pritvor mora da bude sveden na najkraći rok, te da svi organi koji učestvuju u krivičnom posptupku moraju da postupaju po posebnoj hitnosti ukoliko se okrivljeni nalazi u sudskom pritvoru, tako da će na osnovu tog člana ,sutra sudiji uputiti prigovor .

Advokat Šaranović je naglasio da je paradoks to što se okrivljeni terete za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju. “Faktički oni su pomagači nepoznatom izvršiocu nalaze se u pritvoru kao pomagači, a da nije otkriven idetitet izvršiocu što daje totalnu nebulozu čitavom slučaju“  kaže Šaranović.

Marković, Spasojević i Rošić uhapšeni su  23.novembra  u Kosovskoj Mitrovici, a Osnovni sud u Prištini odredio im je  24.novembra  pritvor do 30 dana u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još