Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10 000 potpisa građana

Gradonačelnik Južne Mitrovice okrivljuje međunarodnu zajednicu zbog činjenice da je most na Ibru i dalje zatvoren i najavljuje peticiju građana za ujedinjenje Mitrovice ukoliko Ministarstvo administracije i lokalne samouprave oceni nelegalnom inicijativu Skupštine Opštine Južne Mitrovica za stvaranje „ujedinjenje Mitrovice“.

U intervjuu za Epoka e re, Bahtiri je rekao da most namerno nije otvoren za slobodno kretanje. Smatra da će upravo pitanje mosta biti korišćeno kako bi se Kosovo ucenjivalo u daljem toku pregovora sa Srbijom

„Međunarodna zajednica nije uspela da otvori most i sprovede sporazum o tom problemu koji je postignut u Briselu. Ovaj neuspeh nas je još više naveo da otpočnemo inicijativu za ujedinjenje grada“, rekao je Bahtiri.

Upozorava da, ukoliko MALS oceni da je inicijativa njegove opštine nelegalna, on će otpočeti sa prikupljanjem 10.000 potpisa.

„Ovo je inicijativa zasnovana na želji građana ove opštine, tako da je naše institucije trebaju poštovati. Ja sam među građanima i čujem njihov glas. Ako ovo ne prođe kroz MALS, ja ću se obratiti građanima Mitrovice i prikupiti 10.000 potpisa kako bi, u skladu sa zakonom, predali ovu inicijativu Skupštini Kosova“, rekao je gradonačelnik Bahtiri.

Na pitanje zašto je baš sada Skupština opštine Južna Mitrovica odlučila da preda inicijativu za izmenu Zakona o administrativnim granicama opština, Bahtiri kaže da su „građani ove opštine tražili to od mene“, dodaje i da su „oni videli potrebu da se severni deo vrati pod upravu Mitrovice, kako je nekada i bilo“.

U intervjuu ne naglašava da li su i građani Severne Mitrovice istog stava, kao ni da li će oni biti obuhvaćeni peticijom.

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."