Zbog povećanja taksi i setva skuplja

Zbog uredbe Vlade Kosova koja je ograničila uvoz srpske robe na Kosovo i Metohiju, cene poljoprivrednih sirovina rastu. Ratari su prinuđeni da plaćaju više za semensku robu i veštačko đubrivo.

“Oni koji su seme obezbedili letos su dobro prošli, a oni poljoprivrednici, koje je zateklo uvođenje dodatnih taksa kosovske vlade od 100 odsto na uvoz sve robe iz Srbije, setvu plaćaju skuplje”, kaže za “Puls” direktor Odeljenja  za poljoprivredu opštine Ranilug, Ivan Denčić.

Kiša koja je pala prethodnih nekoliko dana omogućila je poljoprivrednicima da obave setvu ozimih žita, doduše ne u optimalnom roku, već sa zakašnjenjem od mesec dana.Vlage trenutno  ima dovoljno u zemljištu. Jedini problem koji se sada javlja su niske temperature u toku noći koje onemogućavaju žitarice da dobro klijaju. To će znatno uticati na prinose.

Pšenica je u opštini Ranilug posejana na 700-750 hektara, a isto toliko ostavljeno je kukuruz. Inače, vremenski uslovi pogoduju za pripremu zemljišta za prolećnu setvu.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."