• Početna>
  • Vesti>

Staviljeci: Na KiM iz centralne Srbije ušlo 20 miliona evra robe manje

Od kako je Priština za 100 odsto uvećala takse na proizvode iz centralne Srbije, na KiM je plasirano manje robe za 20 miliona evra.

Iz Srbije je na teritoriju Kosova do uvođenja stopostotno povećanog poreza, kako navodi “Kosovapres”, plasirano je roba u vrednosti 1,2 miliona evra dnevno.

Portparol kosovske carine Adrijatik Stavileci kaže da je u prvoj nedelji od 6. novembra, kada je taksa na robu iz centralne Srbije povećana za deset odsto, plasman robe ostao gotovo isti.

“Kada je, međutim, dve sedmice kasnije, 21. novembra, porez povećan za 100 odsto, priliv robe iz Srbije je drastično smanjen. Srbija je ranije u jednom danu izvozila robu od 1,2 miliona evra, a sada je taj izvoz pao na samo 140.000”, naveo je Stavileci.

Dodao je da je od uvođenja ovih mera ušlo oko 48 pošiljki u vrednosti od po dve-tri hiljade evra i za sve te pošiljke je bio plaćen porez uvećan za 100 odsto.

Tokom ovog perioda, tvrdi Stavileci, bilo je nekoliko slučajeva pokušaja krijumčarenja nekih proizvoda iz Srbije, kao što su, na primer, jaja, ali, kako kaže, ništa zabrinjavajuće.

Naveo je i da je nakon odluke o povećanom porezu 17 kamiona robe vraćeno u Srbiju, jer je na deklaracijama stajalo “Kosovo i Metohija”.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još