Nemačka: Formiranje kosovske vojske ugrožava dijalog

Nemačka vlada ocenila je da formiranje kosovske vojske, najavljeno za 14. decembar, ugrožava dijalog Beograda i Prištine i upozorila da bi kosovske vlasti morale energiju da usmere u pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i u jačanje vladavine prava.

Reakcija Berlina usledila je svega dan pošto je novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, ocenio da je formiranje kosovske vojske pozitivan korak, tim pre jer su “kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo međunarodnih mirovnih operacija”.

“Nemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne dovodimo u pitanje suvereno pravo Kosova da uspostavi regularne oružane snage. Najvažnije je da proces bude pravovremen. Sada, ova inicijativa je rizična zbog mogućeg jačanja tenzija sa Srbijom i ugrožavanja dijaloga kojem posreduje EU”, navodi se u reakciji nemačke vlade, koju je objavio prištinski dnevnik “Ekspres”.

Nemačka vlada je, istovremeno, upozorila vlasti na Kosovu da “u ovom trenutku imaju druge prioritete”, te da bi energiju morali da usmere na pokretanje društvenih i ekonomskih reformi, kao i na jačanje vladavine prava.

“Ne treba žuriti sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga. To mora biti urađeno kroz sveobuhvatan proces, u koji bi posebno bila uključena srpska manjina, te u skladu sa ustavom i u saradnji sa partnerima”, navodi Vlada Nemačke.

 

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."