Privredna komora Srbije pisala EU zbog uivođenja trgovinskih taksi

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da je uputila pismo najvišim zvaničnicima Evropske unije – Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Evropskom savetu, u kome ih poziva da utiču na prištinske vlasti i pomognu u ukidanju odluke o uvođenju stoprocentne takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tom odlukom, kako se navodi, sistematski se krši CEFTA sporazum, ugrožava ekonomska integracija regiona i uspeh Berlinskog procesa budući da će, ako odluka ostane na snazi, kompanije iz Srbije sa kapitalom iz država članica EU godišnje izgubiti 200 miliona evra.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je u pismu da će negativne ekonomske posledice pretrpeti ne samo Srbija i Bosna i Hercegovina, već i kosovska privreda jer dve trećine nabavki iz Srbije čine repromaterijali za proizvodnju čije su isporuke obustavljene nakon uvođenja taksi.

On je naveo da osim stvaranja nepouzdanog ambijenta za investicije i opasnosti da se deo trgovine prebaci u sivu zonu i drugih posledica po regionalnu ekonomiju, zbog takse od 100 odsto privreda već trpi veliku direktnu štetu.

Prema prvim procenama, preduzeća koja isporučuju robu na kosovsko tržište samo u novembru i decembru izgubiće oko 50 miliona evra, a projektovani direktni gubitak na godišnjem nivou premašuje 500 miliona evra, piše u saopštenju.

Comments