• Početna>
  • Vesti>

Nemački ambasador o performansu “Kosovošvic”: Preterana reakcija

Nemački ambasador u Prištini Kristian Helt (Christian Heldt) reagovao je danas na performans “Kosovošvic” studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

On je paralelu koju su ovi studenti povukli između današnje situacije i Holokausta nazvao “preteranom” i “odvratnom” imajući pre svega u vidu upravo patnje kroz koje su Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. On je na svom Twitter nalogu poručio studentima da pročitaju knjige iz istorije.

“Ova paralela, imajući u vidu patnje posebno Srba i drugih u regionu tokom Holokausta sprovedenog na Balkanu pod okupacijom nacističke Nemačke, nije samo potpuno preterana, već i odvratna. Pročitajte knjige iz istorije, nemojte se baviti “alternativnim činjenicama!”, poruka je ambasadora Nemačke u Prištini.

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas su izveli još jedan u nizu protestnih performansa zbog taksi od 100 odsto koje je uvela vlada u Prištini. Tema današnjeg performansa bila je logor i nosila naziv “Kosovošvic”. U delu performansa studenti su simbolično prikazivali logoraše koji pružaju ruke kroz ogradu kako bi im stražari dali hleb.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još