Haradinaj: Beograd spreman na svašta

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da ga niko ne može primorati da ukine takse, ali, kaže, ne isključuje mogućnost da Beograd inscenira čak i nečiju smrt na severu Kosova da bi optužio Prištinu za humanitarnu krizu.

“Ne isključujem mogućnost insceniranje nekih smrtnih slučajeva na Kosovu da bi nas optužili da se to desilo zbog nedostatka hrane, nakon uvedene mere stopostotnog poreza na srpske proizvode. Ali, kosovske institucije su šampioni u primeni ljudskih prava”, kaže Haradinaj, prenosi “Bota sot onlajn”.

Tvrdi da na Kosovu niko nije zainteresovan za izazivanje nestabilnosti, te da je za destabilizaciju jedino zainteresovan “zvanični Beograd”.

Haradinaj je na sednici parlamenta rekao da se “Srbija mobilisala” da predstavi Kosovo kao zemlju koja pokušava da stvori nestabilnost u regionu stvaranjem vojske.

“Pitanje vojske je unutrašnje pitanje naše države”, rekao je Haradinaj i dodao da kosovska vojska ni na koji način ne ugrožava odnose Prištine s NATO.

Obraćajući se poslanicima, Haradinaj je optužio Srbiju da vodi propagandu protiv Kosova i da kosovski problem pokušava da reši arogancijom.

“Srbija se žali da Kosovo nije ispunilo Briselski sporazum. Intenzivirala je diplomatsku aktivnosti da bi predstavila Kosovo kao zemlju van bezbednosne kontrole jer, prema njima, Kosovo pokušava da formira vojsku i stvori destabilizaciju. Mi radimo na miru, a jedini koji su zainteresovani za bilo koji scenario destabilizacije je zvanični Beograd “, rekao je Haradinaj.

Govoreći o transformacji KBS u vojsku, rekao je da je to unutrašnji proces koji je u potpunosti usklađen sa kosovskim ustavom.

“Za formiranje vojske imali smo intenzivne razgovore sa svim zainteresovanim stranama. NATO savez ima veliku težinu, može izraziti svoje mišljenje, ali Kosovo time sigurno nikada neće ugroziti odnose sa NATO-om “, rekao je Haradinaj.

 

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments