Drecun: Osmorica boraca OVK svedočili o trgovini organima

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorava da vreme curi i da će Specijalno tužilaštvo za zločine OVK za nekoliko meseci doneti odluku da li podiže ili odustaje od optužnica za “žutu kuću”. Ističe da postoji izveštaj u kojem se nalaze intervjui sa osmoricom Albanaca, boraca OVK, koji svedoče o svom učešću u trgovini organima.

Милован Дрецун је рекао да радна група коју је формирао Одбор за Косово и Меохију и која сакупља чињенице и доказе о злочинима ОВК, има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.
“Ми смо пре месец дана новинарима, када смо имали састанак са представницима појединих амбасада поделили досије ‘Жута кућа’. У њему је било и оно о чему се говори последњих дана у медијима – извештај форензичког тима који је радио увиђај у жутој кући”, рекао је Дрецун гостујући у Дневнику РТС-а.

Podseća da je u tom timu bio i Mati Raatikainen. On je bio šef istražnog tima pri Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, a zatim i šef istražnog tima Euleksa.

“Na sastanku sa porodicama kidnapovanih i nestalih rekao je da ima napretka i da će se sigurno nešto uraditi i da oni znaju gde se tela nalaze”, naveo je Drecun.

U zaključku tog izveštaja se navodi da je krv koja je nađena u kuhinji reagovala na luminol.

“Luminol se koristi nakon završetka svih ispitivanja. Ova supstanca korišćena je da bi se uočila krv koju ljudsko oko ne može da vidi na eventualnim mestima. Dakle našli su krv u žutoj kući”, istakao je Drecun dodajući da je taj izveštaj inicirao dalju istragu.

Drecun je rekao da ima i izveštaj koji je označen kao poverljiv materijal, čija informacija nije za javnost i predmet je novinarske diskrecije.

“To je izveštaj iz oktobra 2003, radi se o sadržaju posete šefa odeljenja za istrage Haškog tribunala Patrika Lopeza Teresa i njegovog sastanka sa direktorom odeljenja za pravdu Unmika Emonom Smitom. Oni navode osam svedoka Albanaca i znaju celu priču”, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

To, napominje, pokazuje koliki je stepen zataškavanja i nepreduzimanja bilo kakvih aktivnosti kada je moglo mnogo više da se uradi da se razotkrije slučaj ilegalne trgovine organima.

“Uvodnik je baziran na intervjuu sa osam svedoka, svi su Albanci sa Kosova i iz Crne Gore koji su služili u OVK. Četvorica su učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih u zatvor u centralnoj i severnoj Albaniji, trojica su isporučivala zarobljenike u kliniku, dvojica su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom ‘Rinas’ kod Tirane. Svi transporti i hirurške procedure su obavljani sa znanjem i učestvovanjem srednjih i viših oficira OVK i lekara sa Kosova i inostranstva”, rekao je Drecun.

Kao značajno ističe to što su tu operaciju aktivno podržavali ljudi iz sastava albanske tajne policije, tada pod kontrolom bivšeg premijera Saljija Beriše.

Trgovina organima je jedan od nosećih elemenata izveštaja Dika Martija, tako da Drecun očekuje da će se naći u optužnici specijalizovanog tužilaštva.

“Moramo da insistiramo i da uradimo sve da se što pre nađu na oputžnicama. Vreme curi, za nekoliko meseci doneće odluku da li podižu ili odustaju od optužnica. Moramo da ih snabdemo sa dokazima da nam se ne desi opet da niko ništa nije preduzeo”, zaključio je Drecun.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."