Delegacije Prištine i Albanije napustile sastanak Cefte

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su redovan sastanak Zajedničkog komiteta Cefte u Prištini.

Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su redovnom sastanku Zajedničkog komiteta Cefte u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje taksi, poštujući mehanizam i procedure Cefte, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

“Uprkos činjenici da predsedavajući sastanka može biti isključivo Unmik kao predsedavajući Cefta sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i Rezolucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore Unmik i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje”, piše u saopštenju.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše Cefta sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju se navodi da su sastanak, odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije,  napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega Unmik nastavlja da predsedava sastanku, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka.

“Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema”, navedeno je u saopštenju.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin ranije je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu Cefta sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

“Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju s druge strane”, piše u saopštenju.

 

Izvor: RTS

Comments