• Početna>
  • Vesti>

Vulin Fabriciju: Formiranje kosovske vojske neprihvatljivo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu Semom Fabricijem, naglasio da je za Srbiju formiranje tzv. “vojske Kosova” neprihvatljivo i da je Kfor jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 i da je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom susreta, na kojem se razgovaralo, između ostalog o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, Vulin je dodao i da je uvođenje taksi u visini od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, još jedan akt samovolje predstavnika prištinskih vlasti, koji predstavlja kršenje regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

Istakao je i zahvalnost evropskom komesaru Johanesu Hanu na principijelnom stavu i pružanju podrške Republici Srbiji po pitanju uvedenih taksi.

Na kraju sastanka, ministar odbrane poručio je da Republika Srbija i njen predsednik i vrhovni komandant nastavljaju da vode politiku zahvaljujući kojoj su bili, jesu i biće faktor stabilnosti u regionu.

Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane nastavlja saradnju sa Evropskom unijom u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike kroz angažovanje u misijama Evropske unije, pripremama za učešće u borbenoj grupi Evropske unije, pripremama za upućivanje civila u misije i učešćem u zajedničkim projektima sa Evropskom odbrambenom agencijom, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još