Studenti odigrali utakmicu vezanih ruku u znak protesta

Danas je u Kosovskoj Mitrovici na platou srednje Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas” održan studentski performans studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u znak protesta na uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

Igrajući utakmicu u nelagodnom položaju sa vezanim rukama, studenti su poslali svoju poruku Međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji.

“Na ovaj način smo pokazali realnu situaciju na Kosovu i Metohiji i pokazali smo sponzore takozvane države Kosovo a oni su bili Amerika, Velika Britanija, Nemačka i Evropska unija, koja je bila sudija. Studenti koji su predstavljali Srbiju predstavljali su stanovništvo Srba sa severa Kosova i Metohije. Njima su ruke bile vezane i nalazili su se u nelagodnom položaju tokom cele utakmice” rekao je Ivan Virijević predsednik studentskog parlamenta.

Krajnji rezultat utakmice je bio 12:44, što simbolizuje rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija.

“Imali smo priliku da vidimo košarkašku utakmicu između sponzora takozvane kosovske nezavisnosti i Srba sa Kosova i Metohije. Ekipu Srba sa Kosova i Metohije su predstavili stanovnici srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Krajnji rezultat je bio sponzori 12 a Srbi 44 što simbolizuje rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija” kazao je student prorektor PU Nemanja Biševac.

Biševac je dodao da se na fakultetima nastava odvija redovno, ishrana u menzi je takođe redovna i da nema nikakvih problema što se tiče obroka.

“Domovi su puni, studenti su tu. Za sada sve funkcioniše u najboljem redu a do kada će to biti ne znamo jer ne možemo da predvidimo zbog taksi koje je uvela Priština” istakao je Biševac.

Na današnjem protestu je najavljeno da studenti i dalje organizovati mirne proteste i na jedan akademski način izraze svoje nezadovoljstvo povodom uvođenja taksi od 100 odsto.

“Sutra ćemo imati novi studentski performans ispred studentskog doma 5 koji je još jedna jasna poruka međunarodnoj zajednici” zaključio je Biševac.

  

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još