Palmer i Skot pozvali Prištinu da ukinu takse

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew Palmer) rekao je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije jer je to prepreka za dijalog.

U intervjuu za novinske agencije iz BiH u Sarajevu, Palmer je rekao da SAD snažno podržavaju proces koji vodi EU za rešenje kosovskog pitanja i da žele da vide postizanje sporazuma Beograda i Prištine o potpunoj normalizaciji odnosa što bi otvorilo vrata za put ka EU, i Srbiji i Kosovu, prenosi Slobodna Evropa.

„To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu,“ rekao je američki zvaničnik zadužen za jugoistočnu Evropu.

Palmer je pozvao kosovske vlasti na ukidanje odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, dodajući da SAD smatraju da to predstavlja prepreku u nastavku dijaloga.

Nameru Rusije da potkopa težnje zemalja regiona nazvao je destabilizirajućom, ocenjujući da to nanosi štetu regionalnom miru i stabilnosti.

„SAD ne nameće zemljama Zapadnog Balkana šta treba da čine, ali naša vizija Balkana mnogo je bliža onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO moćan su pokretač promene,“ rekao je Palmer.

Ovakav odnos SAD prema zemljama Zapadnog Balkana neće se menjati jer je to konstantna politika ove zemlje koju ambasadori sprovode u određenim zemljama bez obzira na promenu administracije, dodao je.

Zbog taksi Prištine danas ponovo reagovao i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot

Na svom Twitter nalogu, ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skot je napisao da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova put ka stabilnosti i prosperitetu, kao i da su SAD i EU „ujedinjenje u uverenju da tarife treba ukinuti“.

Dodao je da „tarife ne samo da štete potrošačima i preduzećima, već i zatvaraju vrata dijalogu“.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još