• Početna>
  • Vesti>

Opozicija sutra nastavlja vanrednu sednicu, traže izbore

Nastavak vanredne sednice parlamenta, sazvane na zahtev opozicije, koja je nezadovoljna radom aktuelne vlade, zakazan je za sutra.

Tokom jučerašnje četvoročasovne rasprave poslanici opozicije su razmatrali propuste u radu vlade, što je kulminiralo odlaganjem dobijanja vizne liberalizacije do 2020.

Bilo je predviđeno usvajanje rezolucije kojom se traži smena aktuelne vlade Ramuša Haradinaja.

Zbog nedostka kvoruma sednica je odložena za sutra a, prema rečima šefa parlamentarne grupe najuticajnijeg opozicionog Demokraskog saveza Kosova, predložena rezolucija sadrži tri tačke, prenela je “GazetaExpres”.

Prva tačka predviđa da parlamentarne političke partije zajedno sednu za pregovaracki sto i dogovore se o planu formranja novih institucija u Prištini putem slobodnih izbora.

Nakon postizanja dogovora, vlada mora da raspusti parlament, što bi otvorilo put za formiranje novih institucija.

Političke snage su se saglasile da u tom periodu ne treba zanemariti pitanja od, kako se navodi, „nacionalnog interesa“ i treba voditi računa da se pre raspuštanja parlamenta glasa o paketu zakona za formiranje vojske.

Kako su juče preneli prištinski mediji, vanredna sednica je sazvana na zahtev 42 poslanika, a predsednik skupštine Kadri Veselji je kasnije rekao da se saziv za tu sednicu ponštava, jer su se na spisku našli potpisi četiri poslanika, od kojih dvoje tvrdi da nisu potpisali zahtev, a dvoje je na putu u inostranstvu.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još