• Početna>
  • Vesti>

“EU više nema kredibilitet, dijalog se mora resetovati”

Politički dijalog Beograda i Prištine mora da se resetuje i vrati na principe na kojima je vođen, ali EU nema više kredibilitet da reši situaciju, kaže Veber.

Politički analitičar iz berlinskog Veća za politiku demokratizacije za RSE kaže da ne vidi rešenja za krizu u odnosima Beograda i Prištine koja je eskalirala odlukom kosovske vlade o uvođenju carina na proizvode iz Srbije i BiH.

“Mislim da je to jasno i iz izjava učesnika, odnosno predstavnika vlade Kosova, da se ovde ne radi o meri koja se odnosi na trgovinske odnose ili na postupanje u trgovinskim odnosima Kosova i Srbije, nego se radi očigledno o, istovremeno, malo emotivnoj i ljutitoj reakciji vlade Kosova, koja je očigledno podržana i od svih drugih parlamentarnih stranka, na cjelokupno postupanje, odnosno na situaciju u kojoj se našlo Kosovo u zadnjih godinu dana”, smatra Bodo Veber.

“Mora doći do resetovanja političkog dijaloga i vraćanja na prvobitni okvir dijaloga u kojem je bilo jasno da je pitanje i državnosti Kosova i granica Kosova rešeno i da se nema šta pregovarati o tom statusnim pitanjima, i to je bio osnov političkog dijaloga 2013. i aprilskog sporazuma koji je bio prihvaćen od svih strana, uključujući Srbiju”, rekao je Veber za Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da je podrška unutar EU za ideju razmene teritorije bila loša ideja i “nažalost dosta predstavnika Evropske unije su izgubili svoj kredibilitet u tom kontekstu pregovaranja”.

Veber je rekao da ne vidi rešenja za krizu u odnosima Beograda i Prištine koja je eskalirala odlukom kosovske vlade o uvođenju carina na proizvode iz Srbije i BiH zbog osporavanja kosovske državnosti i opstrukcije članstva u međunarodnim organizacijama, niti kako bi mogli da je reše isti oni koji su do nje i doveli.

“Ne vidim nikako kako bi i gospođa Mogerini i gospodin Han mogli imati ikakav kredibilitet da rešavaju tu situaciju. To jedino može doći od nekih aktera kao što je nemačka kancelarka Angela Merkel koja se pridržava osnovnih principa i evropskih vrednosti u celom procesu političkog dijaloga”, rekao je Veber.

On je dodao da do rešenja može doći “ako su EU i Zapad odlučni”.

“Mora doći do nekog resetovanja u smislu vraćanja osnovnog okvira i principa političkog dijaloga i u tim pregovorima mora doći do nekog vraćanja svih evropskih aktera da se vode tim principima.Inače, neće biti ništa postignuto, a imaćemo situaciju u kojoj ako nema napretka može doći u tom vakuumu do ozbiljnih kriza, kao što to trenutno vidimo”, rekao je Veber za RSE.

Po njegovim rečima ako sada ne dođe do nekog neočekivanog pomaka u pregovorima Beograda i Prištine, uslediće pauza skoro godinu dana dok ne dođe nova Evropska komisija.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još