Brnabić: Cilj Raminih izjava je spinovanje

Premijekra Srbija Ana Brnabić rekla je da je jedini cilj najnovijih izjava Edija Rame da politički spinuje i okrivi Srbiju za sve nerazumne odluke Prištine. Ističe da Srbija nije prekršila Cefta sporazum a da Albanci menjaju objašnjenja za uvođenje taksi na srpsku robu.

Ana Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, odgovarajući na Ramine izjave iz Zagreba, rekla da je mislila da je albanski premijer Edi Rama odgovoran, ali da se nažalost, prevarila.

“Ja mislim da je posao Vlade, ako ste odgovorni, što sam mislila da jeste Edi Rama, da se bavite konretnim stvarima i istinama koje će na nakonkretniji mogući način doprineti kvalitetu života građana”, rekla je premijerka.

Kako je istakla, bez stabilnosti regiona, nema bezbedne i stabilne zemlje u tom regionu.

Dodala je da ne voli da odgovara na “potpuno bezočne laži” i neosnovane tvrdnje, ali da je to ovaj put učinila s obzirom na tešku situaciju.

Premijerka je rekla da je njena prva misao bila da su u Prištini u stvari prvo trebalo da se dogovore oko toga šta će da im bude objašnjenje za uvođenje taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH, pa onda da daju isto objašnjenje a ne da ga menjaju na svakih nedelju dana.

Podseća da je prvo objašnjenje bilo da su takse odgovor na to što Srbija nije dozvolila članstvo tzv. Kosova u Interpolu.

“Mislim da smo svi to čuli, i Srbija i ostale zemlje EU i međunarodna zajednica”, rekla je premijerka.

Kako je rekla, kada su videli da to nema smisla i da ne pije vodu, onda su promenili objašnjenje da Srbija krši Cefta sporazum.

“Hajde da se dogovorimo zašto su uvedene takse, da bi mi mogli da odgovorimo na to. Da li je zbog Interpola ili jer je Cefta sporazum prekršen od strane Srbije”, navela je Brnabićeva.

Dodaje da joj je neverovatno da je Edi Rama otišao korak dalje i da je izjavio da se Priština žalila na kršenje Cefta sporazuma od strane Srbije a da nije bilo reakcija sa druge strane.

“Ako se Priština žalila, pokažite nam tu žalbu. Ovo je crno ili belo, ne postoji siva zona”, ukazala je Brnabićeva ističući da je Cefta sporazum jasan i nedvosmislen i da postoji zvanični formalni proces žalbe.

Navodi i da se Srbija žalila 27. novembra, da je uputila zvaničan zahtev Cefta sekretarijatu.

Ana Brnabić navodi da, ako nema dokaza da se Priština žalila, onda je Edi Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu i u EU.

Dodala je da se naivno uzdala u Edija Ramu da će pozvati Prištinu na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, sa 21. vekom, jer je ono što Priština radi politika 19. veka.

“Ne samo da Srbija nikada nije prekršila CEFTA sporazum već Srbija u svakom trenutku kada je Priština pokušavala da promeni sporazum nije to automatsko odbijala, zbog regionalne saradnje”, naglasila je predsednica vlade.

U trenutku kada smo došli do toga da pregovaramo o Protokolu 6, navela je ona, Priština je tražila da ne bude potpisano kao Unmik Kosovo, jer je Unmik potpisnica, nego da oni to potpišu kao Kosovo, “što je nama bilo neprihvatljivo, ali u cilju regionalne saradnje, stabilnosti mi smo odlučili da ni ovde nemamo tvrd stav”.

“Odlučili smo da budemo konstruktivna tolerantna strana i da se nađe rešenje sa kojem bi bila Priština zadovoljna, a zaštićen interes Srbije. Ja sam 5. novembra poslala pismo evropskom komesaru Johanesu Hanu u kome je navedneo šta Srbija predlaže kao kompromisno rešenje”, objasnila je ona.

Priština duguje objašnjenje Beogradu, EU i UN 

Brnabićeva je kazala da je cilj bio da se nađe kompromis, “a onda nam se na to vrati time što neko uvede taksu od 100 odsto na srpske proizvode, uz tvrdnju da kršimo Cefta sporazum”.

“Želim da kažem da se makar u jednom slažem sa Ramom a to je deo njegove izjave gde priznaje da je povećanje takse nerealno”, dodala je ona.

Ukazala je da Priština duguje objašnjenje nama, ali i EU, kao i svima u UN, pre svega Savetu bezbednosti koji je dao mandat Unmiku da potpiše Cefta sporazum.

“Hoće li uslediti i neko treće objašnjenje. Nenormalno je da u 21. veku u Evropi palite keks samo zato što je srpski, ili mrzite mleko što je krava koja ga je dala srpska. To je nenormalno. Nenormalno je da u 21. veku Srbi na KiM nemaju grejanje, hranu i lekove pred Božić. Potpuno je nenormalno da u 21.veku u Evropi danas Srbi koji žive na KiM nemaju informisanje na sopstvenom jeziku. Danas je 14 dan kako je štampa na srpskom jeziku zabranjena na KiM”, podvukla je ona.

Brnabićeva je kazala da je u vezi zabrane srpske štampe na KiM pisala OEBS-u koji je to samo osudio.

“Mi pričamo o slobodi medija, a oni samo osuđuju što 14 dana nad jednim delom teritorije KIM zabranjena štampa na jednom jeziku”, rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da će Srbija nastaviti da se zalaže za mir, stabilnost, razum, da će dati sve od sebe, i ni na koji način neće doprinositi daljoj eskalaciji tenzija, daljim konfliktima.

Zbog toga nije želela sve izjave Rame da komentariše, kao i sve ono što se događalo poslednjih nedelja, jer, kako ističe, to ne bi bilo u interesu regionalne stabilnosti, niti bi pomoglo situaciji koju danas imamo, a koja u stvari govori o tome koliko je mir u regionu nestabilan.

“Koliko je krhko sve što smo radili nekoliko godina uz ogromnu pomoć Evropske komisije i pojedinačnih člnaica EU, pre svega Nemačke, koja je pokrenula Berlinski proces u kojem smo dosta uradili. Imamo potpuno drugačije vizije i to je ono što mene najviše plaši”, kazala je Brnabićeva.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još