• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici otvoren „4.Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“

„4.Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“ otvoren je u Domu kulture ,,Gračanica“ pod sloganom “Ovde!”i trajaće do 6. decembra. Za četiri dana festivala, biće prikazano 14 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.
Pred sam početak festivala održan je minut ćutanja zbog celokupne situacije u kojoj se nalazi srpsko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije, zbog neslobode u umetnosti, kao i zbog smrti Momira Bradića. U publici su se mogli videti gledaoci sa oznakama H na licu, na kojima je pisalo 0% slobode, 100 % takse.
Po rečima direktora Festivala Miroslava Mogorovića, cilj je bio da se napravi program koji je savremen, koji predstavlja sam vrh svetske festivalske scene.
– Ovo je odlična prilika za stanovnike Gračanice i za stanovnike Kosova i Metohije da se upoznaju sa filmovima koji su obeležili ovu festivalsku godinu – pojasnio je Mogorović.
Festival je otvorio srpski glumac Milan Marić, koji tumači glavnu ulogu u filmu Dovlatov.
– Živimo u vreme kada nešto što se zove empatija, kada nešto što se zove razumevanje, bliskost, intima, ljubav, nežnost, na žalost gubi cenu. Zadatak umetnosti jeste da se bori protiv toga. Zadatak umetnosti jeste da progovara, da postavlja pitanja, ne da bude puka zabava, zanimacija, ne da bude kratak predah u ovom teškom životu, već da postavi pitanja – rekao je Milan Marić, proglašavajući “4 Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival” otvorenim.

Nakon otvaranja, publika je imala prilike da pogleda ruski film Dovlatov.
Uprkos velikim filmskim ostvarenjima čije projekcije naši sugrađani mogu pogledati u velikoj sali Doma kulture, prve večeri festivala nije se pojavio veliki broj posetilaca.
U toku trajanja festivala biće prikazani i filmovi: Aladin 2, Zlogonje, Suton, Svi znaju, Fantastičan dan na planeti zemlji, Tihi kutak Hristov, Zaspanka za vojnike, Južni vetar i mnogi drugi.
Organizatori festivala su Evropski kulturni forum i Dom kulture ,,Gračanica“, pod pokroviteljestvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.
Cena karte za sve projekcije iznosi 200 dinara, a kupovinom karte svaki gledalac učestvuje u nagradnoj igri.

 

Izvor Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još