• Početna>
  • Vesti>

Protest u Kosovskoj Mitrovici: Uvođenje taksi opasan udarac miru i stabilnosti u regionu

U Kosovskoj Mitrovici i danas je održan veliki protestni skup srpskog naroda sa koga je još jednom iskazano jasno  protivljenje odluci Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu i rešenost da se u mirnoj borbi  za  osnovna prava istraje.

Ova poruka sadržana je u Proglasu srpskog naroda sa Kosova i Metohije koju je okupljenima pročitao predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U proglasu se iznosi i zahtev Prištini i međunarodnoj zajednici da se takse na srpsku robu ukinu.

“Njihovo uvođenje je opasan udarac miru i stabilnosti u regionu i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda” stoji u Proglasu.

U daljem tekstu, upozorava se na humanitarnu katastrofu koja preti narodu jer kako kažu, ponestaje hrane i lekova a ujedno se izražava sumnja da cilj Prištine nije da ovim taksama ekonomski naudi Beogradu, već da im je na umu da se narod uspaniči i odseli sa ovih područja.

“Zbog toga, EU i zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i najurgentnije pozabave antievropskim odmetničkim režimomu Prištini, i njegovim stalnim pokušajima da se na terenu probudi međunacionalna mržnja i izazovu sukobi” stoji u Proglasu.

Predstavnici Srba su istakli rešenost da se sa mirnima “ali nepokolebljivim” protestima nastavi, uz podršku države Srbije koja kako kažu ”neće dozvoliti novi egzodus svog naroda”.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević poručio je prištinskim vlastima da prestanu sa provokacijama i ukinu takse, a međunarodnoj zajednici da je urazumi.

Kaže da se “mezimče” međunarodne zajednice otrglo kontroli, ali da Srbi na KiM, iako nemaju oružje i duge cevi, imaju “srce”.

Todosijević je rekao da će Srbi na KiM biti mirni i dostojanstveni u svojim protestima da se ukinu prištinske takse.

   

Na teritoriji Zubinog Potoka je žila kucavica i biser celog Kosova – Gazivode a  srpskom narodu nikada nije palo na pamet da moć koja mu je time data, upotrebi protiv kosovskog sistema. Ovo je poručio predsednik Privremenog organa Opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

“Da nije Gazivoda, 600 ili 700 hiljada Albanaca ne bi imalo pijaću vodu i čitavo Kosovo bi ostalo bez struje i nikad nikome nije palo na pamet da prekine vodu , da prekine dotok vode do Obilića, čime bi nastala prava humanitarna katastrofa. Nikad na tako nešto nismo ni pomislili. Ono što ne želimo sebi, ne radimo ni drugima” rekao je Vulović.

Predsednik Privremenog organa Opštine Leposavić Ivan Todić poručio je da  mirna borba srpskog naroda za opstanak na severu KiM traje već 19 godina i da odlučnost da tako bude i nadalje postoji.

   

Sa protesta je još jednom upućena podrška uhapšenim Srbima, od kojih se još trojica nalaze u pritvoru.

Na skupu su se pored političkih predstavnika  obratili i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedi[tem u Kosovskoj Mitrovici  Rade Grbić,  student prorektor PU Nemanja Biševac, predstavnici zdravstvenih ustanova Milan Ivanović, Miljana Nikolić i Dragiša Milović.

Nakon mitinga,  usledila je protestna šetnja do centra grada.

Protest je održan ispred Kancelarije EULEKS.

Kako najavljuju iz Kriznog štaba, mirni protesti će se nastaviti do daljnjeg.

   

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još