• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Gubitak ljudskog života nije vredan političke pobede

Povodom odluke kosovske vlade da poveća takse na robu koja dolazi iz Srbije i BiH na 100 odsto u Gračanici je održan protest.  “Gubitak jednog ljudskog života nije vredan ni jedne političke pobede“, poručio je direktor KBC-a u Gračanici Bratislav Lazić.

Protestu su prisustvovali predstavnici i radnici Opštine Gračanica, zdravstvenih institucija, predstavnici i radnici obrazovnih institucija koje rade po sistemu Republike Srbije i mnogobrojni meštani.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše : “EU otvori oči“, “Stop nasilju Prištine“, “Hoćemo mir, a ne ratove“, “Nemamo lekove“…

Meštani su istakli da od novih taksi nemaju koristi ni Srbi ni Albanci, te da ih treba ukinuti.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je, obraćajući se okupljenima, kazao da današnji skup predstavlja otpor.

“Ovo je pokazatelj koliko je vlast u Prištini nemoćna da otvori vrata građanima ka budućnosti. Nezamislivo je da u 21. veku živimo u ovakvim okolnostima“, kazao je Popović.

“Ovo nije borba za hleb, ovo je borba protiv samovlje, protiv političke igre koja pogađa našu decu u školama i obdaništima, naše pecijente u bolnicama, naše porodice. Znate li šta znači građanska i politička odgovornost prema narodu? Očigledno je da ste se potpuno pogubili u vašim političkim igrama, pogođeni nemanjem ideja za bolje sutra. Razlog neuspeha se, na žalost, uvek traži u Srbima. I ovaj protest danas i svi oni predhodni su vaš veliki politički poraz“, poručio je Popović vlastima u Prištini.

Protesti Srba nemaju za cilj unošenje dodatnih nemira, oni su reakcija na odluku Prištine, kazao je direktor KBC-a u Gračanici Bratislav Lazić koji je pozvao Međunarodnu zajednicu da pokaže humanost i omogući povlačenje mera Prištine.

“Najsnažnije protestujemo i izražavamo profesionalno i ljudsko protivljenje ovim merama jer smo svesni da gubitak samo jednog ljudskog života nije vredan ni najvećih političkih pobeda kojima se nadaju oni koji su jednim potezom pera ovakve odluke i doneli“, istakao je Lazić.

Direktorica osnovne škole Vuk Karadžić u Lepini Zorica Talić izrazila je žaljenje što se ljudi okupljaju ovakvim povodom. Ističe da “za nas ne važi demoktratija”, te da “moramo da živimo onako kako nametne vlast u Prištini”.

“Moramo da trpimo teror i ćutanje međunarodnih institucija. Postavlja se pitanje zašto? Zato što smo narod poput feniksa. Koliko god nas razarali, uništavali, mi ustajemo iz pepela jači, uporniji i uspešniji. I dalje ćemo se boriti za svoju decu, za bolje sutra, za ukidanje abnormalnih taksi i to mirnim protestima, kako bismo pokazali da smo civilizovan i dostojanstven narod“, kazala je Talićeva.

Sa protestnog skupa u Gračanici student Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dušan Borisavljević poručio je da studenti imaju pravo na život i obrazovanje i uputio apel međunarodnoj zajednici da spreči humanitarnu krizu.

“Dok je mojim kolegama studentima u regionu i širom sveta glavni problem kako spremiti ispite ili položiti kolokvijume, mi studenti Univerziteta u Prištini brinemo o tome da li će nas ujutru opet buditi sirene za uzbunu ili da li će u našoj studentskoj menzi imati hrane makar za još jedan dan“.

Vlada Kosova je pre dve nedelje uvela dodatne takse na uvoz robe iz Srbije i BiH. Osim u Gračanici, protesti su  danas organizovani i u Kosovskoj Mitrovici i Štrpcu.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još