Evropska komisija: Problem carina je rešiv

Evropski komesar Johanes Han je zatražio od sagovornika juče u Prištini da problem carina od sto odsto za robu iz Srbije i BiH rasprave pred nadležnim forumima kako bi se našlo opipljivo i brzo rešenje, “jer je to rešivo na dobrobit svih”.

To je danas u Briselu izjavila Hanova portparolka Maja Kocijančič koja je istakla da je evropski komesar s tim u vezi spreman da se angažuje.

Ona je podvukla da je Han u Prištini zatražio da kosovske vlasti povuku carinu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine jer je to protivno regionalnoj saradnji, sporazumu CEFTA i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju(SSP) i ima nepovoljan odraz na ceo region.

Maja Kocijančič je to odgovorila na pitanje novinara šta može učiniti EU da privoli Prištinu da ispoštuje i odredbe CEFTA i SSP, imajući u vidu da su kosovske vlasti odbile da povuku dodatne carine, uprkos razgovoru Hana sa njima i zahtevu da to učine.

Hanova predstavnica za štampu je želela da naglasi da su  “regionalna trgovina i ekonomska saradnja važni za živ ekonomski napredak i pripreme ulazak u unutrašnje tržište Evropske unije”.

I, kako je to objasnila, “sagovornici na obe strane su ti koji treba da ocene predloge i komesar Han je spreman da se tu angažuje”.

“Mi smo veoma jasno izneli naš stav, nema promene i nastavićemo da delamo u tom okviru”, navela je Maja Kocijančič.

Na pitanje novinara da li Evropska unija ima neke opipljive mere koje može primeniti da vlasti u Prištini ispoštuju zahtev Evropske komisije da se ukinu takse od 100 odsto, ona je odgovorila da je komesar Han juče razgovarao o vrlo konkretnim pitanjima.

“Sad su važni njegovi sagovornici na terenu, ti koji treba to da razmotre, a smatram da je Evropska komisija, kad su u pitanju te specifične mere, iznela veoma jasan stav, mi ćemo nastaviti da delamo i smatramo da se to može rešiti na dobrobit svih”, zaključila je Maja Kocijančič.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još