• Početna>
  • Vesti>

EU donira 17,6 miliona evra za rekonstrukciju železnice

Evropska unija će u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj donirati Kosovu 17,6 miliona evra za rekonstrukciju železničke pruge na relaciji Kosovo Polje – Severna Mitrovica, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji sa kosovskim Ministarstvom finansija.

Reč je o drugoj fazi rekonstrukcije železničke pruge na Kosovu koju finansija Evropska Unija, prva je urađena na relaciji Đeneral Janković – Kosovo Polje.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je rekla da će Evropska unija nastaviti da finansira projekte koje podstiču privredni razvoj Kosova.

“Potpisivanjem ovog sporazuma obezbeđen je novac za revitalizaciju oko 100 kilometra pruge i za renoviranje pet železničkih stanica od granice sa Makedonijom do Mitrovice. Potpisivanjem sporazuma biće omogućen početak rekonstrukcije u narednim mesecima. Evropska unija je obezbedila 17,6 miliona evra ,što će sa drugim investicijama iznositi više od 42 miliona evra, uključujući i kredite EBRD-a za investiranje na Zapadnom Balkanu. Ova saradnja sa kosovskom železnicom je u interesu građana i privrede”, rekla je Apostolova.

Nakon rekonstrukcije deonice železničke pruge od Kosova Polja do Mitrovice, trebalo bi da usledi i rekonstrukcija pruge od Mitrovice do Leška, rekao je kosovski ministar finansija Bedri Hamza.

“Sporazum koji smo potpisali je bespovratna pomoć u iznosu od 17,6 miliona evra, a biće iskorišćena za finansiranje rekonstrukcije pruge od Kosova Polja do Mitrovice. Ukupna ulaganja u ovaj projekat će doprineti smanjivanju troškova poslovanja u cilju povećanja protoka ljudi i robe, što bi prema predviđenom trogodišnjem razvoju obezbedilo prihod od 195,5 miliona evra. Uskoro očekujemo i početak pregovora o deonici od Mitrovice do granice sa Srbijom”, kazao je Hamza.

Rekonstrukciju železničke pruge na Kosovu finasira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Direktorka odeljenja za transport u ovoj banci Sju Beret, rekla je da je saradnja sa Evropskom unijom od velikog značaja za Kosovo.

“Drago mi je da sa realizacijom projekta produbljujemo saradnju sa Zapadnim Balkanom. Evropskoj uniji se zahvaljujem na saradnji i sufinansiranju ovih projekata, a mi smo se obavezali za nastavak ulaganja u transport na Kosovu”, rekla je Beret.

Iz Evropske unije poručuju da će rekonstrukcijom železničke pruge na Kosovu biti omogućeno zapošljavanje 160 radnka koji će raditi na njenoj izgradnji i održavanju.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još