NKEU: Ukinuti carine i vratiti se dijalogu

 

 

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) i Radna grupa za pregovaračko poglavlje 35 osudio je u saopštenju koje su dostavili medijima  odluku Vlade Kosova o uvođenju carine od 100% na uvoz robe iz Srbije.

Ova ishitrena odluka podjednako pogađa sve stanovnike na Kosovu bezobzira na etničku pripadnost, a njena primena preti da izazove ekonomsku krizu, kao i političku i bezbednosnu nestabilnost širih razmera,kaže se u saopštenju koje je izdao nacionalni konvent  i pozvaoVladuKosova da hitno povuče ove mere koje takođe nisu u skladu sa CEFTA sporazumom o slobodnoj trgovini i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

NKEU traži od organa vlasti u Srbiji i na Kosovu punu i funkcionalnu saradnju tužilaštva i policijskih organa kako bi se rasvetlile sve okolnosti povodom ubistva Olivera Ivanovića, isnažno se protivi svakoj politizaciji ovog procesa.

NKEU traži od predstavnika Evropske unije da se značajnije angažuju na rešavanju problema koji su proistekli od uvođenja taksi i nesprovođenja odredbi Briselskog sporazuma. Potrebno je raditi na stvaranju okolnosti za što brži nastavak dijaloga u Briselu. Od pregovaračkih strana Beograda i Prištine tražimo da se uzdrže od iznošenja verbalnih provokacija i da se vrate dijalogu koji bi vodio ka normalizaciji odnosa i postizanju pravno-obavezujućeg sporazuma koje ćedoneti trajni mir u regionu, garantovati bezbednost građana i omogućiti nesmetan put Srbije i Kosova ka članstvu u Evropskoj uniji, stoji u saopštenju.

 

Radio Kosovska Mitrovica

 

 

Comments

Pročitaj još