Han u Prištini, prvo sastanak sa Haradinajem

Evropski komesar Johanes Han sastao se danas popodne u Prištini sa premijerom tzv. Kosova, Ramušem Haradinajem, koji mu je, kako prenosi “Koha onlajn”, na početku rekao da se nada dobrim vestima o viznoj liberalizaciji.

“Nadali smo se da ćemo dočekati dobre vesti za viznu liberalizaciju za Kosovo pre Božića”, rekao je Haradinaj.

Nakon ovih reči Haradinaja, sastanak je zatvoren za medije.

Haradinaj je prvi sagovornik Hana, koji je u Prištinu došao da razgovara o poreskom nametu uvećanom za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Haradinaj je uoči dolaska Hana rekao da povećane takse na robu iz Srbije i BiH pozitivno utiču na domaću proizvodnju i da je ona u mnogim segmentima povećana, prenela je agencija “Maks Faks”.

“Iako se radi o prvim danima nakon uvođenja naknade i još uvek postoje akcije, prvi podaci pokazuju da naknada pozitivno utiče na rast domaće proizvodnje. Proizvodnja građevinskih proizvoda porasla je za 20 odsto, a prerada higijenskih proizvoda od papira za 40 odsto. Imamo izrazito povećanje proizvodnje sokova, vode, ulja i piletine od 10 do 20 procenata. Takođe, proizvodnja lekova porasla je za 10 odsto “, rekao je Haradinaj na Sajmu poljoprivrede.

Takođe, prištinski portal “Zeri”, objavio je niz fotografija o bliskom i srdačnom susretu trojice političkih lidera Albanaca, Hašima Tačija, Kadri Veseljija i Ramuša Haradinaja, za koje navodi da su danas snimljene.

“Zeri” primećuje da su se trojica političkih lidera očigledno složili o nečemu, ali nije poznato o čemu tačno.

 

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još