• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Formiranje kosovske vojske najveća pretnja miru i bezbednosti

Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu. Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi. Jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta.

Đurić podseća da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je pre dve decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji naše južne pokrajine, i svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume.

Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu, istakao je Đurić u saopštenju.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još