Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici obeležila 99 godina postojanja

Svečanom akademijom i prigodnim programom učenika i profesora, Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici obeležila je Dan škole.

Cela prethodna nedelja bila je ispunjena događajima koje su pripremili đaci i profesori Gimnazije a svečanošću u Mitrovačkom dvoru u Mitrovici sinoć je završena nedelja obeležavanja godišnjica škole.

Svečanost u Mitrovačkom dvoru počela je himnom “Bože prave” u izvođenju hora Gimnazije.

Svoje umeće i talenat na ovoj svečanosti pokazali su i članovi dramske sekcije koji su premijerno izveli komediju ’’Ujež’’ Branislava Nušića, a prisutni gosti nagradili su ih gromoglasnim aplauzima.

Čestitajući godišnjicu, direktor Slobodan Mihajlović je ukazao na dugu prosvetiteljsku tradiciju gimnazije u Kosovskoj Mitrovici o kojoj svedoči veliki broj naučnika.

’’Gimnazija društveno-jezičkog i prirodno- matematičkog smera Kosovska Mitrovica je od dana osnivanja pa sve do danas imala pokretačku misiju i da stvori obrazovane ljude koji će pokrenuti mnoge kulturne događaje u gradu. Gimnazija je poznata i po profesorima koji su u njoj predavali, ali i po učenicima koji su sedeli u njenim klupama, a kasnije su i sami pokrenuli mnoge napredne ideje u gradu i postali su poznati naučnici, doktori, političari, pisci i društveni radnici’’, naglasio je Mihajlović.

Mihajlović je istakao da Gimnazija Kosovska Mitrovica iduće godine slavi veliki jubilej, 100 godina postojanja.

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici je ukazom regenta Aleksandra u ime Kralja Srbije Petra počela sa radom 1919. godine. Nakon ratnih sukoba 1999. godine, ova ustanova je iz južnog dela Mitrovice izmeštena u severni i od tada radi u jednom delu zgrade Tehničke škole.
Izvor: Kontakt Plus radio

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."