• Početna>
  • Vesti>

Evropska studentska unija podržala srpske studente na KiM

Evropska studentska unija saopštila je da podržava studente Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Studenti protestuju protiv odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ističući da u 21. veku nijednom studentu ne bi trebalo da budu uskraćena osnovna prava, kao što su pravo na hranu i vodu.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ESU i na Fejsbuk stranici Studentske konferencije univerziteta Srbije (Skonus), ističe se da navedeni studenti smatraju da se uvođenjem tih taksi krši njihovo pravo na ljudsko dostojanstvo koje je, napominje ESU, regulisano prvim članom Povelje o osnovnim pravima Evropske unije.

Iz Evropske studentske unije napominju da su zabrinuti da postoji rizik od kršenja članova 1 i 35 ove povelje.

U saopštenju se, takođe, podseća da je Priština prvobitno uvela takse od 10 odsto, a potom i na 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, i napominje da taj potez predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, koji su potpisale obe strane.

U saopštenju se navodi i da “Biznis riporter” prognozira da će ta mera “tek izazvati značajne nestašice hrane ili povećanje cena”, i podseća da je bolnica u severnom delu Kosovske Mitrovice upozorila da postoji rizik da ostane bez kiseonika i lekova.

ESU primećuje i da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini osudila akcije Prištine.

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ističe se u saopštenju, održavaju proteste kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice i pozvali je da pokaže solidarnost.

Izvor: Saopštenje

Comments

Pročitaj još