• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan borbe protiv side,besplatno testiranje u Zavodu za javno zdravlje KM

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side, a u Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostifikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 je umrlo od posledica te bolesti, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Najveći broj novoobolelih je iz Beograda – 56, zatim iz Vojvodine 40, a jedna četvrtina je iz ostalih delova Srbije.

Dr Desanka Novaković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici rekla je za  program Radio Kosovske Mitrovice da se ovaj dan obeležava i u našem gradu  testiranjem u Zavodu za Javno zdravlje gde su svi pacijenti  pod istim uslovima, bez zdravstvene legitimacije, besplatno i anonimno , dobrodošli.

Kako je rekla dr Novaković u pitanju su brzi testovi , savremenije metode , bez tz. venepunkcije gde se rezultati testa dobijaju za svega par minuta. Test funkcioniše po principu testa za trudnoću – očitavanjem jedne, odnosno dve crte na  indikatoru.

Ekipa zdravstvenih radnika dežuraće u subotu 1. decembra od 7-19 časova.

Ovom danu prethodila je Evropska nedelja testiranja na HIV u okviru koje su svi građani imali priliku da se takođe anonimno i besplatno, testiraju u Studentskoj poliklinici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Comments

Pročitaj još