• Početna>
  • Vesti>

Graso: Zaustavljanje kamiona sa srpskom robom nema veze sa taksama

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso potvrdio je informaciju koju je saopštila Kosovska policija da su jedinice KFOR-a zaustavile sinoć, kako je on rekao, kamion na ilegalnom prelazu duž administrativne linije u opštini Zubin Potok i pozvale Kosovsku policiju.

Kosovska policija prethodno je potvrdila da su dva srpska državljana kombijem prevozila, kako se u njihovom saopštenju precizira, robu iz Srbije bez odgovarajuće dokumentacije. Portparol tvrdi da slučaj nema veze sa uvođenjem carina na 100 odsto, te da se KFOR „time ne bavi“.

Graso navodi da su vojnici KFOR-a, postupali isključivo na osnovu svojih ovlašćenja koja su precizirana Vojno-tehničkim sporazumom, a to je da su oni ti koji patroliraju pograničnom oblašću u kojoj se nalaze „ilegalni prelazi“, a koju Kosovska policija nema pravo da kontroliše, te da su odgovorni za bezbednost u tom delu. Sa druge strane, Graso naglašava da KFOR ne proverava robu koju vozila prevoze.

U telefonskoj izjavi za KoSSev objasnio je razloge zašto je ovo vozilo zaustavljeno:

„KFOR je jedini odgovoran da patrolira ovom oblašću – uz administrativnu liniju na mestima gde su ilegalni prelazi. Naš zadatak nije konkretno da zaustavljamo šverc, već da brinemo o opštoj bezbednosti u području. Bio je mrak, vozilo se nalazilo na ilegalnom prelazu sa kosovske strane administrativne linije za koju smo mi odgovorni. Vojnici su patrolirali i procenili da je potrebno da se ovaj kamion zaustavi. Mi ne kontrolišemo robu i dokumentaciju za nju i to nije naš posao. Tada kontaktiramo policiju.“

„Ovo nema nikakve veze sa uvođenjem carinskih dažbina, već sa mandatom KFOR-a koji je striktan i opisan u sporazumu“, naveo je Graso.

Odlukom tužioca kombi i sva roba u njemu poslati su na carinski terminal, prethodno je navela kosovska policija.

Kosovska vlada uvela je ovog meseca carinske dažbine na neke od srpskih i bosanskohercegovačkih proizvoda prvo na 10, a potom i na 100 odsto.

Izvor: Kossev

Foto: Arbresh.info

Comments

Pročitaj još