Đurić: Hodžaju je mir glavni neprijatelj

Direktor Kancelarije za Kosovco i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas da je kosovski vicepremijer Enver Hodžaj razotkrio prave namere velikoalbanskih kriminalaca iz Prištine otkrivši zagrebačkom Večernjem listu  da je njihov cilj uniženje Srbije i stvaranje neprijateljske antisrpske koalicije u regionu.

“Njih više ne zanimaju ni prava Albanaca, niti samouprava na Kosovu i Metohiji, njihova želja je, kako je rekao Enver Hodžaj, regionalni pakt protiv Srbije. Time je potvrdio sve ono na šta smo upozoravali međunarodnu zajednicu proteklih godina – da albanska politička elita u Prištini za glavni cilj ima velikoalbansku dominaciju u regionu” stoji u Đurićevom saopštenju.

Đurić dodaje da  Srbija sve vreme insistira na punoj liberalizaciji trgovine, jedinstvenom regionalnom tržištu i otvaranju granica, za razliku od kosovskih vlasti koji nameravaju da prave paktove protiv Srbije.

“Srbija ne želi da bude regionalni hegemon, već oaza stabilnosti i normalnosti, želi zajednički društveni i ekonomski napredak svih država i naroda u regionu, i nijednim svojim potezom nije pokazala da ima ikakve neiskrene, ili, ne daj Bože, agresivne namere prema bilo kome u okruženju” navodi Đurić.

On u nastavku teksta kaže da je Hodžaj  jedan od onih kojima je mir glavni neprijatelj, i koji svrhu i mogućnost svog političkog opstanka vide samo u destabilizciji i sukobima, jer ništa drugo ne mogu da ponude svojim sunarodnicima.

“Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji će ratne huškače poput Hodžaja pobediti mirnim i demokratskim otporom, i na taj način pokazujemo, ne samo da smo odgovorni prema sopstvenoj budućnosti, već da smo odgovorniji i prema sudbini Albanaca od onih koji odlučuju u njihovo ime” ističe Đurić.

On na kraju saopštenja izražava nadu da će  kako kaže “sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti konačno shvatiti kakvog su monstruma stvorili, i da će preduzeti odlučne korake kako bi ekstremisti iz Prištine bili vraćeni sa ratne staze za pregovarački sto”.

Podsetimo, Hodžaj je ranije u intervjuu za zagrebački Večernji list govorio o svojoj nameri da tokom svoje diplomatske turneje po regionu  u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori pronađe saučesnike za osnivanje pakta protiv Srbije.

Večernji list inače, u opširnom tekstu, u rezimeu događaja počev od pokušaja prištinskih vlasti da uđu u Interpol i njihove odluke da, kako kažže, “uzvrate udarac” i uvedu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i kasnijeg hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodi da je “kosovski premijer Ramuš Haradinaj bio jasan kazavši da srpski predsednik Aleksandar Vučić ne razume nikakav drugi jezik osim jezika sile i uveren je da ga jedino silom može prisiliti da prizna nezavisnost Kosova”.

Navodi se da se “sa Haradinajem slažže i njegov zamenik Enver Hodžžaj, koji smatra da je Srbija faktor destabilizacije u regionu”.

– Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zašštitila naš interes, Vlada Kosova odlučila je da poveća takse. Nove mere će biti uskoro objavljene – kazao je Hodžžaj za “Večernji list” a prenosi Blic.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Beta

Comments

Pročitaj još