• Početna>
  • Vesti>

Tači i Haradinaj pred komisijom zbog hapšenja “Gulenista”

Priština — Pred istražnom parlamentarnom komisijom, zbog hapšenja i deportacije šest osoba zbog sumnje da su “Gulenisti”, danas Hašim Tači Ramuš Haradinaj.

Ta istražna parlamentarna komisija ispituje zakonitost hapšenja i deportacije šest osoba koje su turske vlasti osumnjičile za pripadanje pokretu Fatulaha Gulena.

Kosovski predsednik i premijer bili su pozvani i u ponedeljak, ali nisu mogli da se odazovu pozivu pošto je Tači bio u zvaničnoj poseti SAD, a Haradinaj na zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije u Peći.

Pre njih su svedočili bivši direktor Policije Kosova i aktuelni direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Madžuni i nekadašnji direktor Kosovske obaveštajne agencije, sada generalni sekretar Predsedništva Kosova Driton Gaši.

Pred komisijom su svedočili i ministar infrastrukture Palj Ljekaj i pripadnici policije i policijskog inspektorata koji su bili deo akcije hapšenja i deportacije šest turskih državljana.

Od propalog pokušaja puča u leto 2016, turska vlada je uhapsila desetine hiljada ljudi zbog njihovih navodnih veza s mrežom turskog propovednika Fetulaha Gulena koga Ankara optužuje da stoji iza pokušaja državnog udara.

Premijer Kosova Haradinaj smenio je 30. marta ove godine ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i šefa obaveštajne službe Dritona Gašija, zato što su deportovali šest osoba za koje se sumnja da su “gulenisti” bez njegove dozvole. Njegov potez kritikovao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, navodeći da Haradinaj štiti one koji rade na organizovanju državnog udara protiv Turske i zapretio mu da će “platiti” zbog toga.

 

Izvor Beta/B92

Comments

Pročitaj još