• Početna>
  • Vesti>

Protest “belih mantila” u KBC Kosovska Mitrovica: Najosetljiviji su najugroženiji

Radnici KBC Kosovska Mitrovica odr\ali su danas u Kosovskoj Mitrovici protest „ belih mantila“ povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović poručio je da je srpski narod na Kosovu i Metohiji  nakon fizičkog nasilja koje je pretrpeo prethodnih decenija, sada žrtva i ekonomskog nasilja koje veoma ugrožava normalno funkcionisanje zdravstvenih institucija na Kosovu i Metohiji  i adekvatno zbrinjavanje pacijenata .

„Sada polušavaju izgladnjivanjem, ugrožavanjem egzistencije Srba da dovrše etničko čišćenje  i dovrše stvaranje ove njihove lažne etnički čiste države, da bi u drugoj fazi  formirali veliku Albaniju. Situacija je teška. Možda nikada nije bila teža i neizvesnija zato što sem vaninstitucionalnog nasilja, sada  pribegavaju i institucionalnom nasilju“ istakao je Ivanović i dodao da su u ovom trenutku najpotrebniji sloga i jedinstvo.

Zamenik direktora za primarnu zdravstevnu zaštitu Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici  Miljana Nikolić  rekla je obraćajući se okupljenima da im je „Priština uzela najpotrebnije i najosnovnije, a to su hrana i lekovi“.

„Priština nam je uzela pravo na slobodu, odavde možemo svi mi da pošaljemo samo jednu poruku Prištini. Možete da nam uzmete hranu, lekove, to govori o vama kao ljudima, možete da nam uzmete sigurnost, ali nikada ne možete da nam uzmete ljubav prema našoj državi Srbiji, prema našem Kosovu i Metohiji, nikada ne možete da nam uzete veru, naše heroje, junake koji su krv proliti na teritoriji Kosova i Metohije, nikada ne možete da nam oduzmete hraborst ,kao i našu istoriju u kojoj jasno piše Kosovo je deo Srbije“ rekla je Nikolić.

Mi smo pred humanitarnom katastrofom, zalihe lekova, kiseonika i saniteteskog materrijala su nam sve manje, rekla je Ivana Stojisavljević, glavna sestra u mitrovačkoj bolnici, navodeći da su najveća ustanova koja pruža zdrvastvenu zaštitu na severu Kosova, bez obzira na rasnu, versku, i nacionalnu pripadnost.

“Ne daju nam mogućnost da adekvatno zbrinjavamo svoje bolesnike, nametanjem nekakvih taksi, rekla je Stojisavljević . Preuzeli su opštine, policiju, sudstvo, ali im bolnice i škole ne damo, naša deca su samo naša, našim bolesnicima neće oni pomagati i lečiti ih, rekla je obraćajući se prisitnima  apelovana na Svestku zdravstevnu organizaciju da u skladu sa svojim osnovnim pricnipima, reaguje i spreči humanitarnu katastrofu” rekla je Stojsavljević..

Ona je pročitala pismo podrške Saveza zdravstvenih radnika Srbije.

Upravnica KBC-a  Kosovska Mitrovica  Danica Radomirović rekla je da nerazumna i etnički motivisana odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100 odsto na svu robu i pproizvode iz Srbije, direktno je uperena prema najosetljivoj oblasti, prema zdravstvu. „A time i prema najguroženijem delu stanovništva,a to su deca, trudnice, hronični i teški bolesnici i svi građanui čije lečenje zavisi od KBCa Kosovska Mitrovica“ navela je Radomirović, rekavši da je stanje kritično i nagoveštava humantiranu kaatstrofu.

Obratili su se i pomoćnik direktora za zdravstvo „ Instituta za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“ Branislav Ivanović,  navodeći da Zavod vrši ispitivanje vode, namirnica, dezinskeciju, dezinfekciju i deratizaciju, zdravstveni nadzor, posebno naglasivši da zavod vrši nabavku i distribuciju vakcina iz programa obavezne imunizacije na celoj teritoriji Kosova, kao i nadzor nad njenim sprovođenjem i izrazio nadu da neće doći do prekida u snabdevanju i ds+istribuciji vakcina što bi imalo nesagledive poslecice po zdravlje stanovništva. „Našom demokratskom borbom, ali i spremnošću na dijalog i kompromis nasstojaćemo da do toga ne dođe“ rekao je.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica  Aleksandar Spirić  najavio je da za 100 dana počinje rekonstrukcija KBC Kosovska Mitrovica, a ovih dana će biti uručene 24 stambene jedinice gfrađanima.Do kraja godine kako je kazao, biće dodeljeno ukupno 72 stana.

Današnjem protestu zdravstvenih radnika prisustvovali su i  naši nekada slavni sprotisti Dragan Džajić, Mitar Mrkela i Zvezdan Terzić.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još