Studentski parlament PU: Evropo, probudi se i brani svoje vrednosti

Studentski parlament Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je organizovao akciju “Evropo, sa reči na dela”  u okviru koje su studenti još jednom iskazali negodovanje zbog  odluke Prištine da porez na srpsku robu poveća za 100%.

Bez reči, sa flasterom preko usana i praznim tanjirima u rukama, studenti su skrenuli pažnju međunarodnoj zajednici  da je nedopustivo da u ovom trenutku ćuti.

U saopštenju koja je pročitano samo na znakovnom jeziku, studenti napominju da  je ćutanjem, EU dala saglasnost da se srpski narod getoizira  i da u tišini posmatra humanitarnu katastrofu  koja je na pragu.

“Sve što smo dosad dobili kao reakciju od administracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakopsti između progonitelja i progonjenih i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nije nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva. Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život, i nemaju više prostora  za popuštanje, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt i egzodus” navodi se u saopštenju.

Studenti su pozvali Evropsku uniju da se probudi i kako kažu ” ustane u odbranu sopstvenih vrednosti”.

“Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naš poklič i vapaj biti gromoglasni” stoji na kraju saopštenja.

Performans je izveden ispred Doma broj 5 u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."