• Početna>
  • Vesti>

Kozarev: Pritisci Prištine mimo svih principa savremene civilizacije

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas u Banjaluci sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, sa kojom je razgovarao o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, nastaloj  zbog uvođenja trgovinskih barijera Prištine, prenevši da je srpski narod na KiM rešen da se mirnim i demokratskim sredstvima do pobede bori za zaštitu svojih elementarnih prava i interesa.

Najnoviji pritisci Prištine na srpski narod na KiM su, prema njegovim rečima, bez presedana u novijoj evropskoj istoriji i mimo svih principa savremene civilizacije.

Kozarev je istakao da se državni vrh Srbije bori da objasni srpskom narodu na KiM da je potrebno da se maksimalno uzdrži od   reagovanja na provokacije, i da istovremeno Beograd u evropskim i svetskim političkim krugovima nastavlja da insistira na odlučnom pritisku na Prištinu da odustane od puta eskalacije i destabilizacije.

Kozarev je istakao da Srbija ne namerava da reaguje kontra merama, jer je ozbiljna i odgovorna pravna država, koja primenjuje Ceftu i druge sporazume.

Prema njegovim rečima, oni koji gube priznanja međunarodne zajednice, a u poslednjevreme i sve bitke u međunarodnim organizacijama, imaju osećaj panike i gubljenja tla podnogama i žele da brzim i nasilnim potezima, kao i proterivanjem Srba, dovedu Srbiju dosvršenog čina, umesto da se rešenje traži kompromisom, mirnim putem kroz dijalog,čemu Beograd ostaje privržen.

Kozarev je predsednici Cvijanović zahvalio na najavljenim akcijama podrške studenata,običnog naroda, kao i predstavnika lokalnih samouprava u Republici Srpskoj.

Predsednica Cvijanović je i ovom prilikom naglasila da institucionalna podrška srpskom narodu na KiM ni u budućnosti neće izostati, te da će se kroz različite projekte povezivanja još čvršće nastaviti.

Predsednica Republike Srpske izrazila je punu solidarnost sa srpskim narodom na KiM i puno razumevanje težine svakodnevnog života, te podržala sve inicijative koje se tiču pomoći bratskom narodu u pokrajini.

Ona je najavila pomoć Udruženju roditelja dece sa posebnim potreba „Podrži me“ sa područja  četiri srpske opštine  na KiM,  te podsetila na izgradnju kulturnog centra Republike Srpske u Kosovskoj   Mitrovici, izgradnju stambene zgrade za   socijalno ugrožene i kancelarije za Međuopštinski centar za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još